All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNA GORA ULAZI U NATO: Donesena je konačna jednoglasna odluka!

Obrazlažući Predlog zakona, premijer Duško Marković kazao je da Skupština Crne Gore danas ima istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca

Skupština Crne Gore jednoglasno je danas, sa 46 glasova, usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Severnoatlantskog ugovora, kojim se obezbeđuju uslovi za pristupanje Crne Gore NATO savezu. Osim vladajuće koalicije, učlanjenje Crne Gore u NATO podržali su i poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), koji su jedini, od opozicionih partija, prisustvovali sednici parlamenta na Cetinju.

Paralelno sa održavanjem sednice parlamenta, Demokratski front (DF) je organizovao protest zbog odluke da se, mimo referenduma, donese odluka o članstvu Crne Gore u NATO. Poručili su i da neće priznati odluku parlamenta, prenosi rtcg.me.

Obrazlažući Predlog zakona, premijer Duško Marković kazao je da Skupština Crne Gore danas ima istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca.

– Ovakva odluka se nigde osim na Cetinju nije mogla doneti – saopštio je Marković.

On je rekao da se današnji dan upisuje u najsvetliju istoriju Crne Gore, “rame uz rame sa 1. julom 1878. kad se na Berlinskom kongresu raspravljalo o potvrdi nezavisnosti Crne Gore”.

– Ovo je prilika da se poklonimo senama svih crnogorskih heroja koji su se ugradili u temelje naše države. Članstvo u NATO je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje – poručio je Marković.

NATO i EU garant mira i stabilnosti

Prvi čovek Vlade je rekao da je ovo najbolja odluka za Crnu Goru i njene građane, navodeći da su prednosti članstva mnogo puta do sada obrazlagani.

– NATO i EU su bili i ostali garant mira i stabilnosti, glavna osnova za ekonomski i društveni prosperitet – objasnio je Marković.

Članstvo u NATO će, kako je rekao, biti garancija bezbednosti države i građana. To je, smatra on, vetar u leđa sprovođenju reformi na putu na Evropskoj uniji.

Osim toga, kako je napomenio, garant je privlačenju stranih investicija, prenosi rtcg.me.

– Učešće u strukturama NATO ojačaće kapacitete našeg odbrambenog i bezbednosnog sistema. Naša Vojska je učešćem u misijama stekla ugled profesionalnih i spremnih snaga – rekao je Marković.

Crnogorski premijer zato smatra da NATO nema alternativu, navodeći kako je ubeđen da se proces NATO i EU integracija ne mogu odvajati, što potvrđuju iskustva prethodnih država članica.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top