All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Evo šta je Rusija PORUČILA Crnoj Gori zbog ulaska u NATO

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je, u vezi sa odlukom Skupštine Crne Gore o ulasku u NATO, konstatovalo “sa dubokim žaljenjem” da sadašnje rukovodstvo Crne Gore i njegovi “zapadni pokrovitelji, ipak nijesu poslušali glas razuma i savjesti”.

Skupština Crne Gore je danas jednoglasno usvojila Predlog zakona potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora, a formalan prijem očekuje na NATO samitu u maju.

“Usvajanje fundamentalnih akata koji se tiču osnovnih pitanja nacionalne bezbjednosti glasanjem pojedinačnih poslanika na osnovu sklepane formalne većine, bez obzira na mišljenje naroda zemlje, predstavlja demonstrativni čin kršenja svih demokratskih normi i principa”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

U vezi sa tim, kako se dodaje, Moskva zadržava pravo da donosi odluke o zaštiti svoje nacionalne bezbjednosti.

Rusko ministarstvo, takođe, smatra da oni koji su glasali za pridruživanje NATO-u, “pod plaštom navodne ruske prijetnje”, preuzimaju na sebe odgovornost za posljedice, kako se navodi, “sprovođenja planova spoljnih sila koje teže da prodube postojeće linije razdvajanja u Evropi i na Balkanu, zabiju klin u prijateljske odnose Crnogoraca sa Srbima i Rusima, zasnovane na dubokim istorijskim tradicijama”.

“Sramne epizode nezakonitog NATO bombardovanja Jugoslavije u kojem je bilo žrtava i u Crnoj Gori, uključujući i djece, licemjerno su tumačene kao da je to, recimo, krivica Srbije koja je u sukobu sa alijansom. Ignorisana je volja skoro polovine stanovništva zemlje koja se protivi ‘prioritetu NATO-a’ u spoljnoj politici. Kakav cinizam mora biti, pa da se bez imalo stida izjavi da za takvu odluku nije potrebno mišljenje naroda, kako je to prije neki dan izjavio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović”, ističe se u dokumentu, prenosi “Sputnjik”.

Rusko ministarstvo konstatuje da, uzimajući u obzir kapacitet Crne Gore, Sjevernoatlantski pakt teško da će dobiti značajnu “dodatu vrijednost”.

“Međutim, Moskva ne može da ignoriše strateške posljedice ovog koraka. Zbog toga zadržavamo pravo da donosimo takve odluke koje su usmjerene na zaštitu naših interesa i nacionalne bezbjednosti”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dijaspora.news/volimpodgoricu.me

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top