All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ATENTATOR NA ĐINĐIĆA USKORO IZLAZI NA SLOBODU: Odrobijao dve trećine kazne, za vikend redovno ide kod žene i dece

Željko Tojaga (47) zvani Žmigi, bivši pripadnik Crvenih beretki, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod sadašnje Arene 21. februara 2003, idućeg meseca trebalo bi da izađe na slobodu, kad izdrži celu kaznu.

Tojaga, koji kaznu izdržava u požarevačkom zatvoru Zabela, još u aprilu 2013. je stekao pravo na prevremeno puštanje na slobodu, nakon što je izdržao dve trećine kazne, ali je više puta odbijan za uslovni otpust.

Kući za vikend kod žene i dece

Doktor za zolju, kako su ga zvali u Jedinici za specijalne operacije, za to vreme je stekao status „slobodnjaka“, pa je tako postao glavni majstor u poluotvorenom delu požarevačkog zatvora Zabela.

– On redovno izlazi kući za vikende kako bi video suprugu Adrijanu i dvoje dece. Status je dobio zbog dobrog vladanja, pa ima pravo na slobodno kretanje u zatvoru, za razliku od svojih kolega, koji izdržavaju kaznu u strogo čuvanom delu sedmog paviljona, u kojem su smeštene bivše „crvene beretke“ – navodi sagovornik lista.

U kazamatu kosio travu

Jedno vreme je kontrolisao vodu u tom kazamatu, ali i kosio travu, u sklopu radne obaveze.

– Tojaga je sam redovno pisao i žalbe za uslovno puštanje na slobodu, ali je uporno odbijan. Najpre je bio u dobro obezbeđenom delu Zabele, ali je pre četiri godine prebačen u poluzatvoreni deo – piše list.

Tojagu je presudom Specijalnog suda za organizovani kriminal od 23. maja 2007. godine veće sudije Nate Mesarović osudilo na 30 godina zatvora, ali je krajem 2008. Vrhovni sud prepolovio kaznu.

FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ

U obrazloženju odluke je navedeno da je procenjeno da je Tojaga učestvovao samo u jednoj radnji izvršenja krivičnog dela (pokušaj ubistva Đinđića kod tadašnje Hale „Limes” u Novom Beogradu), kada je sa Zvezdanom Jovanovićem Zvekijem (52) „zoljom“ trebalo da puca na premijera. Međutim, od toga su odustali jer bi, kako je Jovanović rekao, „to bio masakr”.

“Zoljom nemoguće gađati auto u pokretu sa bočne strane”

Tojaga je na suđenju izjavio da nije učestvovao u atentatu na Đinđića, navodeći da od 16. do 21. februara 2003. nije ni „silazio s Kopaonika”. Na suđenju je pokazao i novinarsku fotografiju rekonstrukcije pokušaja ubistva premijera kod Hale „Limes“, tvrdeći da „zoljom“ nije moguće gađati automobil u pokretu sa bočne strane.

On je izjavu Zvezdana Jovanovića zvanog Zveki – osuđenog na 40 godina zbog ubistva premijera – da je Tojaga učestvovao u pokušaju ubistva nazvao lažnom. Na suđenju je tražio da se suoči sa Zvezdanom Jovanovićem kako bi dokazao da sa atentatom nema nikakve veze.

Osušio se u zatvoru

Tojaga je duže vreme štrajkovao glađu u samici beogradskog CZ. On je štrajk počeo mesec dana nakon hapšenja, u februaru 2003. Jeo je samo hleb i pio vodu, zbog čega je smršao 20 kilograma. Na sudu je tvrdio da nikada nije video Dušana Spasojevića, da ne poznaje članove zemunskog klana i da jedino zna Milorada Ulemeka Legiju.

Pele prvi izašao napolje

Prvi osuđenik za učešće u ubistvu srpskog premijera koji je izašao na slobodu bio je Saša Pejaković zvani Pele (41), bivši pripadnik Crvenih beretki. On je polovinom marta 2013. izašao sa izdržavanja osmogodišnje kazne zatvora, na koju je osuđen zbog pomaganja Đinđićevim ubicama. Kaznu je izdržao u sremskomitrovačkom zatvoru, a izašao je mesec dana ranije, nakon što mu je uvažena molba za uslovni otpust. Pejaković je osuđen jer je od 12. do 20. marta 2003. pomagao u skrivanju Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića Kuma tako što ih je vozio automobilom po Beogradu i okolini.

 

(dijaspora.news/Alo/Foto: EPA/Saša Stanković/Arhivska fotografija)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top