All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

“SRAMNO POREĐENJE” Britanski mediji nazvali turskog atentatora “Gavrilom Principom”!

Ubistvo ruskog ambasadora u Ankari protreslo je temelje svetske geopolitičke scene, a britanski mediji su iskoristili atentat na Andreja Karlova kako bi napravili neumesno poređenje atentatora Mevluta Altintaša sa Gavrilom Principom, ističući čak i njima vidljivu fizičku sličnost.

Britanski mediji naveli su kako su “obojica bili mladi politički aktivisti u vreme atentata”, te da su “profesionalci hladne glave” (nejasno je po čemu je Princip za njih profesionalac), a sličnost vide i u tome što su, kako kažu Britanci, “za vreme atentata obojica bili na umetničkom događaju”.

 Srpske istoričare ovo poređenje ostavilo je u šoku, pre svega zato što poslednja tvrdnja britanskih medija nije istinita.

– Franc Ferdinand bio je na vojnom, a ne umetničkom događaju!- naglašavaju srpski istoričari.

Među njima je i Čedomir Antić, koji za “Blic” kaže da su britanski mediji reagovali na prvu loptu, samo zato što je u pitanju mlad čovek.

– Ferdinand nije išao na izložbu već je išao na prijem u Gradsku kuću. On je bio na vojnim manervima i bio je u uniformi. A ruski ambasador je otvarao izložbu fotografije. Sličnosti nema. Gavrilo Princip u vreme atentata na Ferdinanda je imao dvadeset godina, dok atentator na ruskog ambasadora ima 22. Pa grgurava kosa, pa mršav… međutim ima tu još razlika koje britanski novinar, očigledno skromnog obrazovanja, nije odmah primetio. Prvo, Ferdinand nije ubijen u Srbiji, nego je ubijen u zemlji koju je njegova država silom okupirala. Drugo, u Turskoj je ubijen ambasador, a njega štite međunarodne konvencije – naglašava Antić.

Čedomir Antić: Za "profesionalnog" britanskog novinara svi crnomanjasti mladići pripadaju Orijentu i ubijaju ljude

Foto: PromoČedomir Antić: Za “profesionalnog” britanskog novinara svi crnomanjasti mladići pripadaju Orijentu i ubijaju ljude

On kao treću i možda najveću razliku između dvojice atentatora vidi to što Turska prihvata Rusiju kao državu prava i vidi je kao prijatelja.

– Nije se desilo da Rusija anektira deo turske zemlje, kao što je Austrougraska anektirala Srbiju. Rusija nije pretila da će okupirati deo Turske, već zajedno radi s njom u Siriji. Mladić koji je ubio ambasadora Rusije u Turskoj je bivši policajac, dok je Princip bio student, odnosno učenik. Ovaj čovek je pristalica jedne organizaciije koja je vezana za Al Kaidu, a Principova organizacija nikada nikog nije ubila. Prve i poslednje žrtve Mlade Bosne su Franc Ferdinand i Sofija Hotek. A mnogo je pripadnika srpskog naroda stradalo od austrougarske vlasti pre početka Prvog svetskog rata – objašnjava Antić.

Kako kaže, razlike su i u načinu atentata: Princip je pucao u grudi, a Altintaš je pucao u leđa.

Pročitaj još:

– Zanimljivo je da britanski list ne shvata da je prošlo 102 godine i da se na ovom svetu nešto dogodilo u međuvremenu. Razlike su ogromne, ali jedino očigledno je da za ovog “profesionalnog” britanskog novinara svi crnomanjasti mladići pripadaju Orijentu i ubijaju ljude. To je jedno banalno poređenje. Nema nijednog razloga da se Altintaš proglasi Gavrilom Principom 21. veka – naglašava naš sagovornik.

Sličnog mišljenja je i istoričarka Dubravka Stojanović. Kako kaže, jedina sličnost između dvojice ubica jeste to što su oni ljudi koji pucaju.

Dubravka Stojanović: Jedina sličnost je što su obojica pucali

Foto: Petar Dimitrijević / RAS SrbijaDubravka Stojanović: Jedina sličnost je što su obojica pucali

– Sve drugo je različito. Pre svega, ambasador nije budući car. Ovde se radi o jednoj situaciji koja je sasvim drugačija, koja se desila na jednom kulturnom događaju, u odnosu na posetu u vreme vojnih vežbi u Sarajevu. Takođe i ideje koje zastupaju su potpuno različite. Atentat u Ankari možda je imao verske razloge i ubeđenja, dok je Gavrilo pucao u ime širenja nacionalnih sloboda, tako da se to ne može porediti – objašnjava Stojanovićeva.

Njen kolega Srđan Cvetković naglasio je za “Blic” da mu epilog scenarija iz Turske ne liči na ono što je usledio nakon atentata na Ferdinanda.

– Meni ne liči da je Treći svetski rat na pomolu, s obzirom da je prvi usledio nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika. Svi događaji u svetu, lokalni ratovi, izbegličke krize stvaraju atmosferu straha i podižu tenzije. Međutim, tako se mislilo i sedamdesetih godina. Setimo se koliko je bilo terorističkih napada, setimo se da je u Beogradu početkom osamdesetih ubijen turski ambasador. Svet je tada bio podeljen, bukvalno na ivici. Ne znam koliko je moguće praviti takve paralele koje lepo zvuče, a svet je sada drugačiji – kaže Cvetković.

Srđan Cvetković: Napad u Ankari neće imati posledice koje je imao Principov atentat

Srđan Cvetković: Napad u Ankari neće imati posledice koje je imao Principov atentat

On dodaje da danas voditi svetski rat, možda znači voditi i poslednji rat.

– Svako zna da ako Treći svetski rat počne nijedan od velikih globalnih igrača ne može biti pravi pobednik. Uvek su politički aktivisti mladi, onaj ko nije ekstremista u mladosti ne zna za šta je živeo. Pa i Princip, i skojevci, anarhisti svi oni su klinci koji se zanose nekim idejama, a posle kada dobiju decu, zaposle se, odrastu, oni se malo odreknu tih ideja. Ja ne isključujem da postoje određene sličnosti u samom atentatu, ali sam taj čin neće izazvati globalni potres kao što je izazvao Princip. Možda je način ubistva sličan, obojica su bili mlađi su ljudi, ali ne vidim da će događaj iz Ankare imati posledice kao što je imao vidovdanski atentat – zaključuje Cvetković.

Dijaspora.news Izvor blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top