All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Crna Gora se hvali turističkom ponudom, a strane turiste TJERAJU da trče na bankomate za KEŠ!

Možete li zamisliti šok i ogorčenje njemačkih državljana koji su u Crnoj Gori proveli novogodišnje i božićne praznike kada su ih iz firme koja ima monopol na prevoz automobila preko Bokokotorskog zaliva uputili da idu kilometrima unazad, u pravcu iz kojeg su došli, kako bi na bankomatu podigli gotovinu i platili prelazak preko trajekta Kamenari – Lepetani?

Upravo to se dogodilo prijateljima čitaoca Portala “Volim Podgoricu” koji je prenio njihovo ogorčenje i odluku da, kako je prenio njihove riječi, “neće dolaziti dok se Crna Gora ne civilizuje”!

-Boravili su u Podgorici, kod nas u gostima. Otišli su na izlet, preko Nikšića u Trebinje, pa Dubrovnik, i vratili se preko Herceg Novog. U povratku su stali da kupe kartu za trajekt Lepetani – Kamenari, i – što bi bilo normalno svuda u svijetu – na biljetarnici htjeli da plate karticom. Medjutim, radnik je rekao da ne primaju kartice i da moraju da se vrate i da podignu novac sa bankomata! Moj prijatelj se pobunio i rekao ne želi da se vraća i podiže gotovinu, ali radnik “Pomorskog saobraćaja” je bio neumoljiv, čak neprijatan, kaže nas čitalac i dodaje:

-Možemo da zanemarimo činjenice o tome kako se gazduje “Pomorskim saobraćajem”, firmom koja ima monopol na prevoz vozila preko tjesnaca Verige u Boki, ovdje se radi o šteti koju nanose državi Crnoj Gori i turizmu kao jednoj od ključnih grana ekonomije. Vlasnici “Pomorskog saobraćaja” znaju zbog čega ne prihvataju kartice kao sredstvo plaćanja, a vjerovatno znaju i da stranci uglavnom ne nose gotovinu, ali ih nije briga, revoltiran je naš sagovornik.

Od 2004. godine, kada je Pomorski saobraćaj, odlukom Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore, privatizovan bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi, gotovo je nemoguće dobiti podatke o poslovanju firme.

Kupoprodajni ugovor je potpisan sa firmom Pro House iz Podgorice u vlasništvu Duška Bana, a koja je dobar dio svojih obaveza prema državi u ovoj transakciji platila obveznicama stare devizne štednje.

“Pomorski saobraćaj” je, prema ugovoru, bio dužan da do kraja 2018. godine odvaja četiri odsto od ukupnih prihoda, odnosno prodatih karata, za plaćanje koncesione nadoknade za korišćenje obale.

Državna revizorska institucija utvrdila je još 2010. godine, nakon kontrole u Javnom preduzeću “Morsko dobro”, koje gazduje crnogorskom obalom, da preduzeće “Pomorski saobraćaj” ne dostavlja “Morskom dobru” podatke o svom poslovanju, pa ovo javno preduzeće “odoka” utvrđuje iznos koncesione naknade. Državni revizori su u svom izvještaju izrazili rezervu prema visini iznosa koji se naplaćuje, ali i prema ažurnosti i zainteresovanosti “Morskog dobra” da uzme državni novac od “Pomorskog saobraćaja”.

Brojni novinarski pokušaji tokom proteklih godina da dobiju podatke o poslovanju “Pomorskog saobraćaja” kao i ispunjavanju obaveza prema državi, ostali su bez uspjeha.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top