All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Američki turisti oduševljeni Bosnom: Priroda je predivna, sve je čisto, a najviše ih je fascinirala jedna stvar

Zemlje bivše Jugoslavije interesantna su destinacija za stanovnike SAD, mahom penzionere, kojima tamošnja turistička agencija tokom letnih meseci nudi obilazak znamenitosti Balkana

Bosna je prelepa, ima mnogo zelenila, priroda je divna, ali je mnogo vruće, ispričala je grupa turista iz SAD koji su na proputovanju kroz BiH posetili etno-selo Kotromanićevo.

– Veoma mi se dopalo Sarajevo, prelep grad, puno zelenila, ali nažalost mnogo je bilo vruće tih dana. Moglo je biti još lepše da nije toliko toplo – rekao je Dejvid Mur, koji je u Kotromanićevu probao rakiju medovaču.

– Primetio sam da u BiH nema puno ljudi koji su tetovirani kao u SAD i koji imaju pirsinge, i to mi se svidelo. Zemlja je jako čista. Najviše su mi se dopali priroda i zelenilo. Bio sam ranije u Mostaru, ali ovo je prvi put da sam posetio više mesta u BiH – kazao je Džek Hili, koji dolazi iz države Ajdaho.

Tridesetak američkih turista se iz Sarajeva zaputilo u Osijek, a kratki predah su napravili u Kotromanićevu, u kojem su, osim u gastronomskoj ponudi, uživali i u zanimljivoj arhitekturi, pišu Nezavisne.com.

– Naša turistička agencija, koja ima sedište u Dubrovniku, dovela ih je u Sarajevo, gde imamo razne aktivnosti, a partnerska agencija iz Sarajeva je savetovala da svratimo u Kotromanićevo. Ovo je savršena prilika i idealno mesto da se zaustavimo na ručku zato što je u pitanju lepa reprodukcija srednjevekovnog sela – kazao je vodič Vili Šorgo američkim turistima.

 

Zemlje bivše Jugoslavije interesantna su destinacija za stanovnike SAD, mahom penzionere, kojima tamošnja turistička agencija tokom letnih meseci nudi obilazak znamenitosti Balkana.

 

– Mi posećujemo četiri države: Crnu Goru, Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Nekoliko turista ide nakon toga na turu u Srbiju, posećuju Novi Sad i Beograd – pojasnio je Šorgo.

Dejvid Mur, jedan od turista, kaže da je radio u kompaniji za izradu softvera u Kaliforniji.

– S obzirom na to da sam penzioner – mogu da putujem 12 meseci godišnje, naravno ako mi to džep dozvoljava – rekao je Mur.

Iz svake od ovih zemalja oni ponesu poneki suvenir, ali i lepe uspomene na neobično putovanje, pišu Nezavisne.com.

– Ostaće mi puno toga u sećanju. Osetio sam jako puno istorije, hiljade i hiljade godina koje se isprepliću, puno raznolike kulture, a to mi se možda i najviše sviđa – priznao je Džek Hili.

Osim turista iz SAD, u Kotromanićevo dolaze i posetioci iz evropskih zemalja – Austrije, Francuske, Italije.

– Privlači ih to što se nalazimo van grada, daleko od gužve i buke. Ovde je mir, tišina, netaknuta priroda, pored reke smo, imamo i domaće životinje – naveo je Ozrenko Stanković iz etno-sela Kotromanićevo.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top