All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

A ŠTO STE DOŠLI OĐE, JA VAM NIŠTA NE MOGU! Kad Crnogorac iz Srbije dodje u “rodni Montenegro”

Urednik rubrije jednog srpskog portala, porijeklom iz Crne Gore, objavio je kako je izgledao njegov nedavni boravak u “rodnom Montenegru”

Njegove utiske prenosimo integralno:

“Tipična balkanska slika: državni fakultet na cijeni, državni posao – san, državna bolnica – ružna java.

Nedavno provedoh praznike u rodnom “Montenegru”, i malo se informisah da su se neke stvari promijenile, a neke ostale iste. Novo je da su svi građani osigurani zdravstveno, bez obzira da su li su zaposleni, kako i gdje, pa je potrebno samo da odete po “pečat” republičkog fonda i da se liječite “o državnom (svom) trošku”.

I to bi negdje bila dobra vijest! Ali, avaj! Najbolji lijek, kad ste rođeni u Crnoj Gori, je da se ne razboljevate. Taj luksuz prosto nemate. To će vam reći i ljekari sami.

– A što ste došli ovdje? – upitao me je bradati ljekar Hitne pomoći na sjeveru evropske Crne Gore dok sam uvodio prijatelja koji je obilno krvario iz nosa.

– Evo ne znam. Mislio sam da znam da čitam, i da je pisalo “Hitna pomoć” – pomislim u sebi (kulturno dijete drsko je samo u sebi).

Pa eto, mi došli! Nismo imali pametnijeg posla na Badnje veče.

– Ništa vam mi ne možemo. Nemamo specijalistu za ORL. Samo u Podgoricu da pođete. Ne mogu vam ja ništa – reče DEŽURNI ljekar, koji ni prstom ne mrdnu da barem zaustavi krvarenje.

Bi nam neprijatno što smo došli po pomoć kod dečka koji se izgleda, tu zadesio nekom čudnom igrom sudbine. Još mu dolaze neki ljudi po pomoć.

Ironija je, inače, da smo se iz te iste Podgorice vratili jer je čovjek poslije obimnog krvarenja “zaliječen” tamponima i pušten! (Vjerovatno iz milosti, da se spasi zla zvanog crnogorsko zdravstvo).

Da ironija bude još veća, “nisu znali šta će mu” ni na moru, usred Bara, gdje se zadesio kada mu je krv prvo i potekla. I tako, od mora, preko Podgorice, do granice sa Srbijom – “nema lijeka apoteka”.

“Dobro, krvariš, pa šta!” Ništa, barem krvariš besplatno.

Dakle, ovako: dvije veće opštine u Crnoj Gori, u dvije bolnice nemaju specijaliste za uho, grlo i nos. Ma sitnica. I to je samo jedna specijalnost “u deficitu”. Ne smijem ni da pomislim šta je sa ostalima.
Saznajem da specijalista ima, ali da za 300 evra neće da vam popravljaju nos, već vas čekaju u privatnim klinikama.
Pa vi braćo lupajte pečate! Samo, još malo nećete ni imati kome. Jedni će kod privatnika, drugi će krvariti u svojim kućama. Kao gospoda”.

Izvor: Espresso/Aleksandar Krunić

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top