All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Додик: Вратити Српској изворна овлашћења, или нас нико неће задржати у БиХ

Република Српска је одлучна да афирмише своја изворна Дејтонска овлашћења, поручио је председник РС Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик је изјавио да је Српска примарно заинтересована да јој се врате изворна овлашћења предвиђена Дејтонским мировним споразумом, те поручио да је, уколико то не буде могуће, нико је неће задржати у БиХ.

“Пошто су та овлашћења укидана одлукама високих представника мимо Дејтонског споразума, а који је кршен и одлукама страних судија, Српска је одлучна да афирмише своја изворна Дејтонска овлашћења”, рекао је Додик новинарима испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Подсетио је да се данас прославља 25 година Републике Српске и да то говори да је Српска успела да опстане у готово немогућим условима и околностима огромног међународног интеревенционизма који је “проткан и деловао је на бази бошњачког идеализма о томе како БиХ треба да изгледа”.

“Данас, 25 година после, Република Српска је одлучна да живи свој живот као држава и одлучна је да у складу са Дејтонским споразумом упражњава своја изворна права”, рекао је Додик.

Нагласио је да Република Српска сматра да је то њено међународно право и да мешетарење међународних представника и страних судија у Уставном суду БиХ “не може бити мера наше слободе”.

“То је мера неслободе за нас и зато ћемо ми одлучно одбацити сваки покушај наметања квазиодлука донесених у Уставном суду БиХ”, рекао је Додик.

Dijaspora.news/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top