All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

JOŠ JEDAN SALTO MORTALE Tramp odustao od svog GLAVNOG OBEĆANJA

Prelazni tim novoizabranog američkog predsednika najavio je republikanskim liderima u Kongresu da Donald Tramp namerava da finansira zid na granici SAD i Meksika sredstvima iz budžeta već početkom aprila, tvrde republikanski zvaničnici američkog parlamenta.

Ovaj potez bi označio kršenje obećanja iz kampanje, tokom koje je Tramp više puta ponovio da će primorati Meksiko da plati izgradnju zida duž granice, iako je u oktobru prvi put nagovestio da će Meksiko morati da nadoknadi Americi troškove izgradnje.

 Tramp je takvu odluku u petak na Tviteru obrazložio “brzinom”.

“Nepošteni mediji prećutkuju da će novac potrošen na izgradnju Velikog zida (zbog brzine) Meksiko kasnije vratiti!”, napisao je on.

Predstavnik Njujorka u Kongresu Kris Kolins izjavio je u petak da će američki poreski obveznici dati sredstva unapred, ali da je siguran da Tramp može da izdejstvuje povraćaj novca od Meksika.

“Ako znate da je meksička ekonomija zavisna od američkih potrošača, Donald Tramp drži sve karte u svojim rukama”, rekao je Kolins u emisiji “Nju dej” na kanalu Si-en-en.

Donald Tramp

Donald Tramp

Trampov tim tvrdi da na osnovu zakona iz Bušove ere usvojenog 2006. imaju pravo da podignu zid, ali da im nedostaju sredstva za to, ističu zakonodavci. U privatnim razgovorima, prelazni tim je obavestio lidere Republikanske stranke da žele da finansiraju izgradnju sredstvima iz budžeta namenjenim u te svrhe, rekao je visoki zvaničnik te stranke.

“To nije urađeno u vreme Obamine administracije, pa bismo, prema tome, finansiranjem projekta odobrenog pre deset godina mogli da započnemo proces kojim bi Trampovo obećanje da će obezbediti granice bilo ispunjeno”, izjavio je predstavnik republikanaca iz Indijane Luk Meser. On je priznao da je reč “o velikom novcu, ali je dodao da je to pitanje prioriteta”.

Foto: Wikipedia

Ukoliko Meksiko odbije da plati troškove izgradnje, republikanci bi mogli da povećaju zakonska sredstva za to za milijarde dolara, ali bi odgovarajući zakon morao da bude usvojen do 28. aprila. Međutim, ako to učine, moglo bi da dođe sukoba s demokratama u Senatu i samim tim blokade rada vlade.

Sam Tramp je procenio da će zid koštati osam milijardi dolara, mada neki analitičari veruju da će troškovi dostići čak deset milijardi dolara. Mere koje je Tramp predložio da bi naterao Meksiko da plati izgradnju, obuhvataju i kontroverzne korake, od kojih bi većina teško mogla da pokrije troškove kompletne izgradnje. Kako se navodi na Trampovom sajtu, ti koraci bi, između ostalog, obuhvatali: delimičnu zaplenu novčanih pošiljki tako da doseljenici neće moći elektronskim putem da pošalju novac u domovinu ako ne dokažu da legalno borave i rade u zemlji, veće troškove izdavanja viza članovima upravnog odbora preduzeća i diplomatama iz Meksika, kao i kartica za prelazak granice, koje navodno koriste milioni Meksikanaca godišnje.

Većina ovih mera, međutim, ne bi bila dovoljna da se pokriju troškovi izgradnje zida – na taj način bi se obezbedila sredstva od najviše milijardu dolara – a jedina mera koji bi mogla da obezbedi potrebnu količinu novca – zaplena novčanih pošiljki – naišla bi, osim na očekivanu osudu u SAD i u inostranstvu, i na velike zakonske prepreke.

“Davno sagrađeni Veliki kineski zid je dug više od 20.000 kilometara. Mislim, spominjete krupne stvari, ali u poređenju s tim govorimo o sitnici”, izjavio je Tramp 2015. godine. Ovo, međutim, nije jedina razlika između dva zida.

Dužina:

  • Veliki kineski zid: Oko 21.200 km
  • Zid na američko-meksičkoj granici: 1.126 kilometara, pri čemu tek treba da se izgradi još 1.931 kilometar.

Graditelji:

  • Veliki kineski zid: Vojnici, radnici, kriminalci
  • Zid na granici SAD i Meksika: Privatne kompanije su pokazale interesovanje

Naručilac izgradnje:

  • Veliki kineski zid: Desetine vladara tokom perioda od ukupno 1.800 godina
  • Zid na granici SAD i Meksika: Tramp će biti treći američki predsednik koji će raditi na izgradnji zida

Svrha:

  • Veliki kineski zid: Zaštita od bandi i varvara
  • Zid na granici SAD i Meksika: Zaštita od narko-kartela i reakcija na strah od ilegalnih imigranata
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top