All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Девети Српски месец у Великој Британији

Српски месец у Великој Британији одржава се готово десет година и развија се из године у годину. Тридесет шест различитих садржаја у девет градова Велике Британије (Норич, Лондон, Рединг, Јорк, Оксфоpд, Бирмингем, Халифакс, Меиденхед, Танбриџ Велс) свакако представља велики успех српске дијаспоре у тој земљи.

Ове године Српски Месец почиње 14. јануара у Норичу комеморативним концертом Paul Cross Memorial Concert на коме наступају Радослава Воргић – сопран и Јулија Бал – клавир, годишњa манифестацијa пријатељства збратимљених градова Норича и Новод Сада. Програм се наставља све до 5. марта и то: у Лондону, Редингу, Јорку, Оксфоpду, Бирмингему, Халифаксу, Меиденхеду и Танбриџ Велсу, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Наташа Кочиш.

Љубитељи класичне музике имаће прилике да уживају у извођењима оперских певача Силве Вучковић Мeквин и Ирие Перестрело заједно са тенором Леонелон Пињеиро на Гала Концерту 17. фебруара, на коме ће се између осталог изводити композиције Николе Радан – флаутисте и композитора. Вече српске, јерменске и бугарске класичне музике у Ст. Џеjмс цркви на Пикадилију изводиће, између осталих и пијанисткиња Наташа Шарчевић, сопран Тамара Живадиновић и виолинисткиња Мадлен Стокић Васиљевић.

У интимнијој артмосфери гитариста Немања Богуновић ће изводити аранжмане популарне класичне музике као и музике из филмова и српске музике, укључујући и своје композиције, док ће на великој сцени у Аполу Хамерсмит бројна публика моћи да присуствује рок концерту Бијелог дугмета.

Поред тога, Оп Са! Балкан Бенд, Паприка, Феит и Бранко, КУД Растко и фолклорна група из Гентенбурга ( Шведска) довешће традиционалну Балканску музику и игру у Лондон, а ансамбл Космос ће свирати и у Јорку, Оксфорду и Мејденхеду.

Гитариста Бранко Стојшин ће представити свој послењи албум и књигу Alone посвећен Николи Тесли на донаторском концерту за Around the Globe Piano Music Festival ( Фестивал клавирске музике широм cвета), годишње такмичење са циљем промовисања савремених композитора из целог света укључујући Србију. Ученици и наставници школе Холмвуд Хаус из Танбриџ Велса сакупљаће прилоге за GCSE (средњошколски ниво) курс српског језика који се одржва већ трећу годину у Лондону, Корбију и Редингу. Српскаоница Српска школа у Редингу ће имати посебан програм којим ће прикупити прилоге за радионицу са Јасминком Перовић у пролеће и лансираће нови веб сајт.

Да није све само музика, показаће и изложба Шест познатих уметника са Бакана у Галерији 106 уз Разговор са уметником Золтаном Ковачем 22. jануара. У цркви Светог Саве у Лондону биће отворена изложба икона из Жиче и мини Сајам књига у Српској библиотеци у Лондону где ће гостовати аутор Светлана Меиехфер, драматурзи Горан Стефановски и Дејвид Пери, уз продају књига српских и балканских писаца као и познатих савремених писаца из Централне Азије и Пута свиле. Љубитељи позоришта ће гледати представу Народног позоришта из Београда Френки и Џoни са Слободом Мићаловић и Игором Ђорђевић, а у биоскопу Одеон приказаће се филм Зона Замфирова 2.

Као и сваке године, прослава Светог Саве одржаће се у Лондону, Халифаксу и Бирмингему окупљањам наших заједница. Фондација за Јасеновац и Холокауст организује помен жртвама Холокауста и Јалте, да се не забораве српске жртве.

Предвиђена је и промоција књига Др Владимира Умељића и Давида Сладека. У знак признања др Елси Инглс, обележиће се стотa годишњицa њене смрти у бибиотеци Норт Кенсингтон. У цркви Свети Сава у Лондону говориће Алан Каминг у част жена које cу учествовале у иностраним мисијама у Србији за време првог светског рата које су ризиковале и жртвовале животе у Србији и на другим фронтовима. Греам Перолс, оснивач Hospice of Hope, Хосписа Наде говориће о партнерству са БЕЛхоспис – оснивању првог болничког дома за немоћне у Београду.

Завод ѕа проучавање културног развитка из Србије приказаће српске обичаје са гостима Дејаном Загорац и Марином Лукић Цветић. Целовечерњи програм укључује отварање изложбе Иконе из Жиче, куварску радионицу и презентацију књиге Укус Ђердапа и предавање о Прослави слава као и приказ филма. Из Србије долази и Ливањско друштво Огњена Марија изложбом Срби из Равнице Ливно – Опстанак кроз столећа и приказом књиге Буде Симовића Огњена Марија из Ливна.

На Kафи са .. дружићемо ce са Зораном Кесићем и Српским сити клубом у Парламенту, а Бритaнско-српска привреднa комора организује пријем поводом лондонскe Недељe моде.

Учесници:

Српска Православна црква, Српски савет Велике Британије, Норфолк и Норич Нови Сад Асоцијација, Српски сити клуб, Српске школе језика, Коло cрпских сестара, Британско српска привредна комора, Српска библиотека у Лондону, North Kensington библиотека, Around the Globe Piano Music Festival; Istros Books; Pro Art & Co; Бритић е-магазин; Фондација за Јасеновац и Холокост, Завод за проучавање културног развитка Србије, Асоцијација Огњена Марија из Ливна и многи појединци.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top