All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“Veza matice i dijaspore treba da bude TOPLA, LJUDSKA, kao veza majke i deteta”

Tokom dva uzastopna praznična izdanja Večeras zajedno, emisije Radio Beograda za one koji žive i rade daleko od rodnog kraja, Ivan Kalauzović je 30. decembra stare i 2. januara nove godine sumirao rezultate svojih istraživanja i drugih aktivnosti, navodeći zaključke do kojih je došao.

On je naglasio da je našu dijasporu i u 2016. mučio problem koji je muči svake godine; da se ona stalno trudi da dozove maticu da obrati pažnju na nju, ali da u tome ne uspeva. Po njemu je nedostatak komunikacije, pre svega institucionalne, esencijalni problem njihovog odnosa – dugotrajan, ne i nerešiv.

„Znate, ne može se komunikacija sa dijasporom odvijati samo putem projekata. Ona mora da bude topla, ljudska, nalik komunikaciji majke sa detetom. Dakle, iako je došlo do presecanja vrpce, veza i dalje postoji i mora se negovati. Problem je i u ovdašnjoj percepciji i interpretaciji dijaspore i same reči ‘dijaspora’. Njome se ne označavaju neki tamo ljudi, to su naša deca, roditelji, rođaci, prijatelji, koji su u većini slučajeva otišli u svet iz ne tako zgodnih razloga“, objasnio je.

Pre određenog vremena, Kalauzović je u Kancelariji za saradnju sa dijasporom Grada Niša bio zadužen za tzv. statusna pitanja građana Srbije u svetu, o čemu u radijskom prilogu kaže:

„Nijedan zahtev koji sam obradio, a bilo ih je na stotine, nije bio jedinstven. Ne zato što se naši ljudi po drugim zemljama susreću sa raznovrsnim problemima, već zbog toga što srpske resorne institucije, naročito one na lokalu, na iste zahteve reaguju drugačije. Primera radi, vađenje jednog običnog izvoda iz matične knjige rođenih može se usporiti i osporiti na više načina. I uvek se više truda uloži da se zahtev odbije, nego da se njegova realizacija ipak pokuša. Razlog tome je što ni komunikacija među institucijama nije dobra – i to je ono na čemu bi trebalo raditi korišćenjem svih blagodeti elektronske uprave.“

Dodaje da se ne sme zanemariti ni uloga koju mediji mogu imati u vraćanju dijaspore u skute otadžbine, ali da je i na tom polju situacija zabrinjavajuća, te da svi ovi problemi nažalost čine slap preko kojeg u vodu padaju mnoge dobre nade, planovi, želje i osećanja.

Uz apel da u 2017. makar samo odlučimo da ih rešimo, jer svakoj promeni najpre prethodi odluka, Ivan je slušaocima Prvog programa Radio Beograda poželeo „zdravlje, mir i blagostanje u svakom novom danu, mudrost i razboritost u iskušenju, skromnost i zahvalnost pri uspehu, ljubav i razumevanje bližnjih“.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top