All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

ZAVIDOVIĆKI JUNAK U RATU SPASAO 12 SRBA: Stao pred pušku i svojim životom odbranio nedužne ljude

Refik Višća jedan je od brojnih koji je u proteklom ratu branio Bosnu i Hercegovinu, ali i jedan od retkih koji je stao u zaštitu zatvorenika.

Refik je stao ispred puške “svog čoveka” i svojim životom spasio živote 12 Srba koji su iz Zenice dovezeni u školu u Zavidoviće.

Refik Višća je bio vojni policajac, a 12. augusta ubio ga je Jasmin Viković koji je u pripitom stanju došao u tehničku školu u Zavidovićima kako bi ispitao privedene Srbe o ubistvu svog rođaka.

Jedini svjedok tog događaja je Zavidovićanin Šemsad Ćahtarević koji je govorio o Refiku Višći kao heroju, nekome kao što je Srđan Aleksić.

Znali smo se od detinjstva, a zbližili smo se dok smo bili u vojnoj policiji. Zajedno smo išli u akcije, dobar je bio kao ispomoć, ali i dobar kolega. Bio je dosta hrabar, što je najbitnije, nikad vas ne bi ostavio na liniji.”

U Tehničku školu u Zavidovićima tog kobnog dana dovedeno je 12 zatvorenika iz Zenice, a Ćahtarević se ne seća nikoga osim Crnogorca koji je ranije priveden i doveden u mesto gde on živi, a koji je bio u razmeni s privedenim Srbima.

Jasmin Viković pred veče dolazi u školi kako bi ispitao zatvorenike o ubistvu svog rođaka na planini Klek odakle su i oni navodno dovedeni. Ispitivao ih je kako se to desilo, ali nikog nije tukao. Ćahtarević dodaje da je Viković bio u pripitom stanju te da se ubrzo pojavio i Višća kojem je neko ranije javio da je Viković došao u školu.

“Bili smo pred ulazom, ja sam izašao napolje kada se Višća pojavio, tada nisam imao pušku, ali Višća je imao automatsku. Jasmin je bio na izlazu oko vrata i znam samo da mu je Refik rekao baci pušku i tada su obojica digli puške u zrak i bilo je samo ko će pre da opali. Rafali su se začuli, mene je rikošet pogodio, a onda sam video Višću kako leži pogođen”, priseća se Ćahtarević.

Sve su to posmatrali i zarobljeni Srbi, a jedan od njih kasnije je prišao Ćahtareviću te na uho mu kazao kako se molio na svoj način za Višću te da mu bude laka zemlja.

“Tada je rekao da samo Bog zna šta bi s njima bilo i da li bi preživeli da nije bilo Refika”, dodao je Ćahtarević.
U toku je i snimanje dokumentarnog filma o Refiku Višći u režiji novinara Haruna Bošnjaka, a čija će premijera biti održana na 12. augusta ove godine, na 25. godišnjicu od ubistva zavidovićkog heroja.

(Dijaspora.news/klix.ba)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top