All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Prva Mis Evrope je rođena u Jugoslaviji, a muškarcima je donosila SAMO NESREĆU

Ime Štefice Vidačić verovatno nikad niste čuli. Pa ni njegovu “umetničku” verziju Steffie Vida. Međutim, davne 1927. to ime je odjeknulo Evropom zajedno sa slikom prelepe crnokose devojke svetlih očiju.

Štefica Vidačić rođena je 1905. godine u hrvatskoj Požegi, a radila je u kafiću u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Sa 22 godine postala je Mis Zagreba, pa Mis Kraljevine SHS, a onda, u Berlinu, i prva Mis Evrope.

 Za Mis Evrope ju je, navodno, između tri finalistkinje odabrao poznati redatelj Fridrih Murnau, obećavši joj i filmsku karijeru.

Štefica je pod imenom Štefi Vida nastupila u nekoliko filmskih uloga i nije se baš proslavila, ali joj je titula misice obezbedila popularnost u celoj Evropi. Mediji su je pratili na svakom koraku, izveštavalo se o nenoj novoj frizuri, haljini, iskustvima s putovanja i snimanja… Za muzu ju je uzeo poznati slikar tog vremena Robert Auer, koji je naslikao njen akt, a kao slika i prilika Art déco perioda našla se i u mnogim reklamama…

Naravno, muškarci su uzdisali za njom, a to je vodilo i mnogim legendama. Po jednoj, ugledni gospodin Josip Tiljak je zbog Štefice počinio samoubistvo nakon čega je u novinama objavljeno njegovo oproštajno pismo. Najpoznatija je, ipak, njena druga ljubavna priča zbog koje su u to vreme plakali svi koji su je čuli.

(Dijaspora.news/blic)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top