All for Joomla All for Webmasters
Vesti

Za sedam dana ukradena tri zvona sa barskih crkava

Radnici Kulturnog centra prijavili su barskoj policiji danas da je u Starom gradu ukradeno zvono sa crkve Svetog Jovana. Riječ je o trećem zvonu sa zvonika crkvi širom Starog Bara, čija je krađa prijavljena u prethodnih sedam dana.

Ne samo u ovom kraju nezapamćena akcija lopova otkrivena je na katolički Uskrs, kada je primijećeno da nema zvona na crkvi Sveti Vić u Gretvi. U međuvremenu, prijavljeno je da je nestalo i bronzano zvono sa crkve Svete Neđelje u Rapu.

“Vijestima” su istražni organi nezvanično saopštili da prve indicije ukazuju da krađa zvona nije bila sukcesivna, već najvjerovatnije izvedena “skoro simultano”, te da se nakon obavljenih uviđaja “sprovode mjere i aktivnosti na pronalaženju počinilaca”.

Ovim povodom, javnosti se danas obratila pravoslavna Crkvena opština barska koja je saopštila da su 25. aprila službenici CB Bar obavili uviđaj povodom nestanka zvona sa crkve Svete Neđelje u Rapu, koju je prijavila žena koja živi nedaleko od crkve.

“Zvono koje je, po svoj prilici, ukradeno, kupila je porodica Ratkovića iz Sustaša kod Bara tridesetih godina prošlog vijeka u Splitu. O tome postoji natpis na zvonu. Ono je težine 30-50 kilograma., po sjećanju i slobodnoj procjeni ljudi koji su učestvovali u obnovi crkve Svete Neđelje nakon što je oštećena u zemljotresu 1979. Nekoliko dana ranije primjećen je i nestanak zvona sa rimokatoličke crkve Sveti Vić u Gretvi kod Bara. Očito, riječ je sinhronizovanoj akciji. U okolini Bara, u Spiču, a posebno u Crmnici, puno je crkava i moguće da je sa još neke od njih nestalo zvono. Ukoliko policija što prije ne spriječi ovu akciju, kakva u ovim krajevima nije viđena još od vremena kada je austrijska vojska sa crkava skidana zvona i odnosila ih na pretapanje, barskom kraju prijeti svojevrsni kulturocid”, navodi se u ovom saopštenju.

 

Dijaspora.news/Vijesti.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top