All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ZA OVAJ POSAO U SRBIJI PLATA JE DO 80.000 DINARA: A niko neće da se obučava za to!

U gradovima širom Srbije mesarski zanat želi da uči od dva do pet đaka, a ove godine je taj smer upisalo 268 učenika dok je skoro 150 mesta ostalo upražnjeno. Samo Hemijsko-prehrambena tehnološka škola u Beogradu ima celo odeljenje sa 30 učenika.

I dok đaci beže od klanica i mesara, trgovinski lanci i industrija mesa vape za dobrim majstorima, daju stipendije, pomažu tokom školovanja i zapošljavaju sve koji izuče ovaj zanat.

Veliki trgovinski lanci, poput “Deleza” i “Idee”, pisali su Ministarstvu prosvete, tražili proširenje upisnih kvota, ali i u ministarstvu i u školama kažu da otvaranje više odeljenja ne znači ništa dok nema đaka koji bi ih popunili.

– I da imamo tri puta više učenika, svi bi mogli da se zaposle odmah posle škole, jer je potražnja na tržištu rada ogromna.

Sarađujemo sa “Delezom”, Klanicom “Đurđević”, “Ideom”, ali nemamo dovoljno đaka, koliko nam oni traže. Deca imaju praksu u maloprodajnim objektima, dobijaju stipendije, uče od pravih majstora.

Kada izađu iz škole, oni su prave zanatlije koje mogu odmah da se zaposle – kaže Nataša Parezanović, direktorka Hemijsko-prehrambene škole u Beogradu. Početna plata mesara je 30.000-40.000, a dobri majstori zarađuju i do 80.000 dinara. Što ih je manje, to više vrede.

– Kada se sretnem sa bivšim đacima, oni prokomentarišu da im je neprijatno da kažu kolika im je plata, jer zarađuju mnogo više od mene, direktora škole sa 23 godine radnog staža. I to je pokazatelj da njihova profesija nije potcenjena – kaže Nataša Parezanović.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top