All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Vlatko je najveća enigma u Hrvatskoj: Niko ga nikad nije video, ali je svima dobro poznat. Već 10 godina se bori protiv sistema

Nije teško biti na njegovoj strani, strana je to malog čoveka koji se praćkom bori protiv sistema

Niko ga nije video, samo su se retki čuli sa njim, ali ga zato mnogi dobro znaju. On nije mit, glas o njemu nije urbana legenda, on je stvaran. Njegovo ime je Vlatko Hrpka Gladović i on je čovek koji već više od deset godina izbezumljuje hrvatski obrazovni sistem, buši ga spolja i ne trudeći se da uđe unutra, jer u tome očigledno toliko uživa da nema nameru da stane. Sve je počelo sa konkursom za posao.

Niko sa sigurnošću ne može reći kada se tačno rečeni Vlatko Hrpka Gladović javio na svoj prvi konkurs za posao nastavnika (ili upravnika ili bilo šta slično, jer “nevidljivi Vlatko” javlja se na sve moguće konkurse za koje smatra da ima potrebne kvalifikacije), ali dostupni podaci pokazuju da je to moralo biti negde oko 2004. ili 2005. godine.

Zadnja pošta Bakar

Javio se Vlatko Hrpka Gladović na konkurs, a kad nije prošao – žalio se. Iskoristio je naprosto svoje zakonsko pravo. Žalba je, naravno, odložila izvršenje, škola je još neko vreme bila bez nastavnika iz traženog predmeta, direktor škole je morao da se pravde pred prosvetnom inspekcijom, a “nevidljivi” je za to vreme uživao u svojoj maloj osveti.

Od tada je, dakle, prošlo već desetak godina, a Vlatko Hrpka Gladović i dalje se javlja na konkurse za poslove (najčešće) iz oblasti obrazovanja. Javlja se uporno i neizostavno, neumorno, i to na praktično sve u kojima se traži direktor škole ili nastavnik iz bilo kog stručnog predmeta koji se odnosi na turizam. I nakon svakog neuspeha se žali. I tako odlaže zaposlenja novih nastavnika i baca u očaj direktore škola i prosvetne inspektore.

Ne možete vi mene toliko puta odbiti koliko puta ja mogu da se žalim, njegov je moto, piše Slobodna Dalmacija.

“Nevidljivi Vlatko” ne bira žrtve, prijavljuje se za radna mesta od Prevlake do Dunava, znaju ga tako i u Osijeku i u Zagrebu, i u Puli i u Imotskome, i u Omišu i u Pločama, i u Prelogu i u Đakovu… Najčešća meta su mu gimnazije i škole turističkog smera, ali nije nužno, jer priliku za dobar posao neće propustiti ako se i u nekoj drugoj ustanovi traži čovek njegovih kvalifikacija.

Nije teško biti na njegovoj strani, strana je to malog čoveka koji se praćkom bori protiv sistema.

Ovako sažvakan i ispljunut Vlatko svakako zaslužuje ljudsku podršku. I priliku. Da napokon dobije posao. Je li tako? Mnogi od nas bili su ili su još uvek u Vlatkovoj koži. Nema veće frustracije nego kad pored svih tvojih kvalifikacija posao stalno dobija neko drugi.

Problem je, međutim, u tome što Vlatko Hrpka Gladović posao uopšte ne želi. Da, dobro ste čuli, Vlatko Hrpka Gladović već više od deset godina javlja se na sve moguće konkurse za nastavnike i direktore širom Hrvatske, a da mu nimalo nije stalo da na tim konkursima i pobedi. Jer da jeste, onda bi se barem nekome odazvao. Podigao bi barem slušalicu. Kad već na razgovor za posao ne želi da dođe.

Da, bilo je situacija, naročito u početku dok Vlatko Hrpka Gladović u školskim krugovima još nije bio postao “onaj” Vlatko Hrpka Gladović, kada su ga direktori zvali, kada su želeli i uživo da vide kandidata koji će možda dobiti posao u njihovoj ustanovi, ali on bi svaki put, ali baš svaki put, te pozive izignorisao. Nikad se i nigde Vlatko Hrpka Gladović nije pojavio.

A postoji, zaista postoji. Živi u Bakru i uredno prima poštu. Na telefonske pozive uzvraća SMS porukama, a mejlove šalje koristeći internetsku vezu Gradske biblioteke u Rijeci. Njegova veza je, objašnjava, isključena.

Nevidljivi kandidat

Direktori više dalmatinskih srednjih škola su potvrdili da je ovaj čovek njihov stari poznanik. I kako se redovno javlja (ili se javljao) na konkurse za posao u njihovoj školi. Potvrdili su i kako ga nikad nisu videli

Tek jedan direktor je rekao kako ga je uspeo da se čuje sa njim telefonskim putem. Bilo je to, kaže Josip Gašpar iz srednje škole “Tin Ujević” u Vrgorcu, pre otprilike pet godina, nakon čega su molbe prestale da im dolaze, piše Slobodna Dalmacija.

– Nakon mnogih molbi odlučio sam da mu ponudim posao. Čak mi se bio javio na telefon. Eto ga, prošao si, dođi i radi, rekao sam mu, a on se iznenadio. Pa je počeo da okoliša, te da mu je Vrgorac predaleko, te da mu se ne isplati, te da mu nađemo smeštaj… Uglavnom, naglo je odustao – priseća se Gašpar.

Taktika je upalila. “Nevidljivi Vlatko” od Vrgorca je odustao. Drugi direktori, koji na seminarima redovno razmenjuju svoja iskustva o “nevidljivom”, nisu bili te sreće. Slavko Gudelj iz makarske srednje škole “Fra Andrija Kačić Miošić” tako otvoreno priznaje da mu je Vlatko Hrpka Gladović “mozak popio”.

– Ništa ne govorite, desetak puta mi je inspekcija zbog njega bila. On se žali na neregularnost konkursa, pa oni dođu da provere šta je bilo, a za to vreme deca pate jer dok se stvar ne rešava, ne smem da zaposlim drugog nastavnika – objašnjava Gudelj.

Način rada “nevidljivog Vlatka” nije komplikovan. Traži, istina, sociopatsku predanost i zanatsku skoncentrisanost, ali u osnovi je sasvim jednostavan.

– Kao prvo, on vam se javlja svima, teško je naći školu u kojoj se nije prijavio za posao. Kao drugo, na razgovore sa komisijom, iako uredno bude pozvan, ne dolazi. Kao treće, redovno se žali područnoj inspekciji i Ministarstvu u Zagrebu. Četvrto, komunicira isključivo SMS porukama i svaki put kada pokušate da ga pozovete kaže da je zauzet i da ne može da se javi.

Želeo sam da ga vidim, da ga upoznam, da popričamo ali jok, on ni da čuje. A ne možeš mu ništa jer ima sve dokumente i sve čini po zakonu – zaključuje Gudelj.

Vlatko Hrpka Gladović u prijavama za posao, uz priloženu dokumentaciju, navodi da je završio jezičnu gimnaziju i srednju ugostiteljsku školu, da je diplomirao na Hotelijerskom fakultetu i Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, da je radio u prosveti od 1986. do 1995. godine, a rado napomene i da je član SDP-a.

U jednoj od molbi stoji i kako će “ako bude izabran, isušiti močvaru u prosveti”.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top