All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Vlada Crne Gore usvojila akcioni plan realizacije strategije saradnje sa iseljenicima do 2018. godine

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Akcioni plan realizacije Strategije saradnje sa iseljenicima 2015-2018. godine, koji se odnosi na period 2016-2018. godine.

Ovaj Akcioni plan je nastavak prošlogodišnjeg Akcionog plana za 2015 godinu, a oba zajedno prate Strategiju saradnje sa iseljenicima za period 2015-2018. godine. Do razdvajanja akcionih planova je došlo jer je u međuvremenu, krajem jula 2015. godine, usvojen Zakon o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, koji je povećao budžet za ovu oblast, tako da je to uticalo i na broj i obim aktivnosti koji su se u ovom akcionom planu našle.

Akcioni plan 2016-2018 je proizvod multiresorne radne grupe, u kojoj su bili predstavnici deset ministarstava i ostalih državnih institucija čija djelatnost obuhvata ili se naslanja na oblast saradnje sa iseljenicima. Isto tako, preko nedavno formiranog Savjeta za saradnju sa iseljenicima, koji je i savjetodavno tijelo Vlade, a kroz njegove Odbore, date su vrijedne sugestije od strane iseljenika, tako da danas imamo jedan sveobuhvatan i svestran Akcioni plan, koji je dao ključne pravce u kojima saradnja sa iseljenicima treba da se odvija u predstojećem dvogodišnjem periodu.

Zoran Đukanović, šef Odsjeka za praćenje, istraživanje, informativne i izdavačke poslove u Upravi za dijasporu koji je bio koordinator Radne grupe za izradu ovog Akcionog plana, na današnjoj pres konferenciji istakao je neophodnost zajedničke saradnje svih nosilaca aktivnosti, kako bi rezultati bili što kvalitetniji.

Akcioni plan u potpunosti prati poglavlja Zakona, a raduje činjenica da su mnoga ministarstva, naročito Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo ekonomije, značajno povećala broj svojih aktivnosti koje će sprovoditi zajedno sa našim iseljenicima i njihovim organizacijama, što ukazuje na to da iseljeništvo sve više postaje i faktor razvoja Crne Gore, s posebnim akcentom na privrednu saradnju.

Zajedno sa Zakonom, Strategijom i podzakonskim aktima, ovim se nastavlja zaokruživanje normativne infrastrukture u oblasti saradnje sa iseljenicima koja je neophodan uslov dobrih rezultata u ovoj itekako značajnoj oblasti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top