All for Joomla All for Webmasters
Sport

SRPKINjE SA PRVOG MESTA U NAREDNU FAZU: Liščević donela bod u poslednjim sekundama

BOMBA“ Kristine Liščević za bod veliki kao kuća u kojoj su širom otvorena vrata ka polufinalu! Šveđanke su tokom dobrog dela susreta bile samo „očajne domaćice“ naspram Srpkinja koje su na ovom EP rešile da zakuvaju čorbu svim favoritima, pa i Skandinavkama u trećem kolu A grupe – 30:30 (15:18).

Recept za uspeh ispisala je vižljasta devojka čiji se rukopis poznaje u asistencijama iza leđa, ali je sada poslala loptu u rašlje, a svoj tim u drugu fazu sa tri od moguća četiri boda!

Naše rukometašice su večeras u „Hovet areni“ zabole srpsku zastavu na vrh A grupe, a trobojka će sijati i na čelu novoformirane grupe 1 u Geteborgu. Prvi od tri rivala u drugoj fazi je Nemačka, a slede dueli sa Holandijom i Francuskom. Dva najbolja tima idu u polufinale, a Srpkinje i Šveđanke su trenutno najbliže borbi za medalju.

U Stokholmu kao da se odlučivalo o konačnom plasmanu na Šampionatu, a ne u grupi. Naš tim je vodio sa plus šest, domaćin je u drugom delu prešao u vođstvo, a ni semafor u završnici više nije mogao da pohvata ko je kad vodio. Promašaji zicera Krpež Šlezak i Georgijev gurali su Srbiju u nezaslužen poraz, a zasluge za veliki bod pripadaju i jednom aktuelnom, a jednom bivšem golmanu. Jovana Risović je u stilu Ibrahimovića deganžirala pokušaj Šveđanki da odu na nedostižnih plus dva, što je bila potvrda da se ispod velikog uspeha u trećem kolu potpisuje i selektor Dragica Đurić.

Nekadašnji čuvar mreže izvela je nesvakidašnji i hrabar potez – zamenila je junaka prošle pobede Mariju Čolić znajući da i „zmajče“ ima još vatre da „zapali“ deo tribina sa našim navijačima. Oko 300 vernih Srba je nadglasalo 7.000 Šveđana i skandiralo „Jovana, Jovana“ na njena tri odbranjena sedmerca.

Već u 56. sekundi meča je Jelena Lavko izneta sa terena zbog povrede lista, a svaka saigračica kao da je obukla majicu sa likom popularnog Žileta (od devojkačkog Živković) i igrala za nju. Svi putevi lopte vodili su u gol tokom prvog poluvremena, redom su pogađali bekovi, krila, pivot… Jovana Stoiljković je načela paljbu, Sanja Radosavljević je održavala procenat šuta na ovom šampionatu u visini svodova „Hovet“ arene“, pogađale su i rezerve Dmitrović, Georgijev, Obradović…

Lako je Srbija postizala, a još lakše primala golove. Šveđankama su za pogotke maltene bile potrebne dve igračice – golman i igrač u kontri. Naše su jedva stizale da postave odbranu, a tada je sve bilo u rukama Jovane Risović. Krpež Šlezak je kapitenski naredila da se svi bore kao – „zmaj“! Sjajno krilo je golom i iznuđenim faulom u napadu otvorilo seriju furioznu onoj protiv Španije. Ovoga puta su Srpkinje već u prvom poluvremenu stigle na plus šest, još mnogo trčanja sa švedskim sprinterkama je preostalo u nastavku. Već do pauze stigle su na minus tri.

Omalena Izabel Sand, poput neke državne rekorderke na 100 metara, špartala je u kontrama i očas posla topila prednost Srbije, već u 40. minutu bilo je 22:22. Ali, Šveđanke ipak nisu prve prošle kroz cilj grupe A, najrealnije je bilo da dva najbolja tima odu u drugu fazu ruku pod ruku, sa po tri prenesena boda.

ŠVEDSKA – SRBIJA 30:30 (15:18)
DVORANA: „Hovet“. Gledalaca: 7.000. Sudije: Alpadze/Berezkina (Rusija). Sedmerci: Švedska 3 (6), Srbija 0 (1). Isključenja: Švedska 10, Srbija 8 minuta.
ŠVEDSKA: Bundsen (13 odbrana, sedmerac), Idehn, Alm 2, Hagman 5, Roberts 3, Blohm 3, Gulden 4, Melegard, Sand 8, Ekenman-Fernis, Jakobsen, Lagerkist 2, Oden 2, Blumstrand, Stromberg, Vestberg 1.
SRBIJA: Čolić (1 odbrana), Risović (12 odbrana, 3 sedmerca), Kulundžić, Radosavljević 5, Krpež Šlezak 5, Trifunović, Lavko 1, Kovačević, Georgijev 3, Pop-Lazić 5, Obradović 2, Nikolić 1, Stoiljković 4, Liščević 1, Petrović, Dmitrović 3.

GRUPA 1
(Geteborg)
1. Švedska 2 1 1 0 3
2. Srbija 2 1 1 0 3
3. Nemačka 2 1 0 1 2
4. Holandija 2 1 0 1 2
5. Francuska2 1 0 1 2
6. Španija2 0 2 0
Prvo kolo, nedelja: Srbija – Nemačka, Švedska – Holandija, Španija – Francuska
Dijaspora.news Izvor novosti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top