All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Slobodan Bošković donirao rodnom gradu 3,5 hiljade knjiga

Predsjednica opštine Kolašin, gospođa Željka Vuksanović, sastala se sa iseljenikom iz Banjaluke, mr Slobodanom Boškovićem i šefom Odsjeka za praćenje, istraživanje, informativne i izdavačke poslove u Upravi za dijasporu, Zoranom Đukanovićem.

Povod sastanka je bila želja g. Boškovića, inače predsjednika skupštine iseljeničkog društva „Njegoš“ iz Banjaluke, da svom rodnom gradu Kolašinu pokloni 3500 knjiga, na način kako im to najviše odgovara. Knjige su njegova svojina i svojina njegovog prerano preminulog brata, istaknutog crnogorskog književnika Mila Boškovića.

Zoran Đukanović je obavijestio gospođu Vuksanović o namjeri g. Boškovića i istakao da je to rijedak primjer humanizma koji zaslužuje posebnu pažnju i pohvalu. Pogotovo je značajan jer su male sredine kao što je Kolašin, uvijek željne takvih donacija, koja će umnogome popraviti ukupan knjižni fond u bibliotekama.

Gospodin Bošković je predsjednicu upoznao sa svojim minulim radom kao eletroinžinjera u kompaniji Rudi Čajevac iz Banjaluke i kao pisca, jer je i sam napisao oko 20 knjiga proze i poezije, za koje je dobijao i vrijedne nagrade.

Predsjednica Vuksanović je zahvalila na posjeti i namjeri da Kolašin dobije vrijednu donaciju knjiga, i istakla uvijek prisutnu privrženost iseljenika da posjećuju svoj rodni kraj i da ga pomažu. Ona je ukratko predstavila i svoj rad u opštini Kolašin, napomenuvši da je malo ljudi koji istinski vole i poštuju grad u kojem žive i da se, očigledno, ta ljubav pojačava kad isele iz njega na neke druge destinacije.

Na sastanku je zaključeno da se o donaciji konsultuje i Centar za kulturu opštine Kolašin u čijem sastavu je i gradska biblioteka.

U Centru za kulturu, goste je primio direktor Branislav Jeknić. Sa njim je dogovoreno da oni preuzmu donaciju i učestvuju u transportu knjiga iz Banjaluke. Pošto se radi o beletristici, to je idealna dopuna knjižnog fonda gradske biblioteke. Sa domaćinom se poveo razgovor o stanju kulture u Kolašinu i mogućnosti da Uprava za dijasporu sarađuje sa njima, u smislu osmišljavanja projekata koji bi prenosili tradiciju i kulturu kolašinskog kraja našim iseljenicima.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top