All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Vesna Šuster: Boriću se i za Srbiju

Slobodarska partija Austrije (FPOe) na izbore za Evropski parlament izašla je sa listom kandidata među kojima ima i onih srpskog porekla, a na visokom petom mestu nalazi se Vesna Šuster, koju je stranka kandidovala kao svog glavnog predstavnika u Donjoj Austriji.

Peto mesto gotovo sigurno znači prolaz na izborima, ali je neophodno da slobodarci dobiju potreban broj glasova.

Vesna navodi da bi, njenom izborom, građani Austrije srpskog porekla dobili svoj glas u Evropskom parlamentu i ističe da će se zalagati da Srbija postane članica EU.

Vesna Šuster je rođena u Melku, a njeni roditelji su početkom 70-ih godina prošlog veka došli u Austriju iz Ivanjice. Vezu sa zemljom porekla nije nikada prekinula i danas rado posećuje Ivanjicu, a ćerku i sina naučila je da govore srpski i vole Srbiju. Ona je već godinu dana poslanik u Skupštini pokrajine Donja Austrije gde se bavi pitanjima porodice, integracije, migracije, obrazovanja, omladine koja su joj posebno važna.

– U dosadašnjem radu na svim ovim temama primetila sam da je u svakodnevnom životu prisutna EU. Ne može se više govoriti da je Brisel daleko jer je ukorenjen u našoj svakodnevici. Zbog toga mi je važno šta se tamo dešava i da ne idemo u pogrešnom smeru – ističe Vesna Šuster .

Kaže da je smisao EU da ne diktira i nameće zakone svima jer svi narodi i države ne mogu biti iste, niti su dobra univerzalna pravila.

– Smisao je u tome da smo svi različiti, da imamo svoje specifičnosti koje unosimo u EU, koje treba da ujedinimo. Ne treba da Brisel odlučuje za neke stvari za koje bi mi imali bolja rešenja. Jedno takvo pitanje jeste obrazovanje. Ali istovremeno treba svi zajedno da damo jedinstven odgovor na pitanja kao što su borba protiv terorizma, radikalnog islama. Tu ne možemo sami, već smo uspešniji samo jedinstveni i zajedno – dodala je Šuster.

U Evropskom parlamentu, pored “borbe” za Austriju, ali i za to da se EU razvija u pravom smeru, ne u federalnu državu, već savez nacionalnih država u kojoj bi Brisel odlučivao o pitanjima koja su važna za sve, a povlačio se iz onih oblasti koje bolje može da uređuje nacionalna država, Šusterova želi da lobira i za članstvo Srbije u Uniji.

– Vrlo mi je važno da Srbija postane članica EU i naša omladina deo evropske porodice. Meni je u radu omladina prioritet i želim da mladi u Srbiji imaju mogućnost da se obrazuju gde želi, a to je moguće samo u EU. Hoću da dam svoj doprinos da se ubrza put Srbije ka EU i da se razgovori vode u pravom smeru. Neću malo, već mnogo lobirati za Srbiju – najavila je ona.

Što se Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU tiče, a koje je vezano za Kosovo, ističe da trenutno ne vidi da je neko rešenje na vidiku.

– Ne znam kako će se ovo pitanje rešiti, ali smatram da je sve moguće ako postoji želja. Koliko će dugo trebati, za sada je potpuno otvoreno. To pitanje koči put Srbije u EU, ali sam sigurna da će Srbija biti članica EU – ističe Vesna Šuster.

Svetska, a naša
Govoreći o sebi, Vesna Šuster kaže da nikada nije zaboravila na svoje korene i da u sebi ima srpsku krv i temperament.

– Iako sam rođena u Austriji, ja sam “naša” i odlično razumem probleme naših ljudi, emocije i sve ono što možda nekom Austrijancu može biti nejasno, kako se radujemo, kako reagujemo i slično – ukazala je ona dodajući da joj ćerka često govori da je ona “svetska, a naša” što je najbolje opisuje.

– I dalje je deo mene iz Srbije i nijednog trenutka nisam zaboravila odakle i ko sam. Lepo bi bilo da u novom sazivu Evropskog parlamenta bude neko ko je poreklom iz Srbije, još pre nego što sama Srbija postane članica – naglasila je Šuster.

Da menjamo svoju okolinu
Vesna Šuster je u FPOe ušla pre devet godina.

– Izabrala sam FPOe da se politički aktiviram jer je to bila stranka koja mi je jedina pomogla kada sam se, posle razvoda, našla u veoma teškoj situaciji. Tražila sam odgovore na moja pitanja, a samo FPOe je bila spremna da mi ih da. Sasvim slučajno sam upoznala odbornika FPOe koji me je saslušao i usmerio, što mi je bilo od ogromne pomoći.

Nikada nije smatrala da je FPOe protiv nje jer je stranog porekla.

– Tada sam počela da se interesujem za politiku, ali još nisam imala vremena i da se aktiviram. Kad su deca pošla u školu, kad sam počela da pratim šta uče i videla da im neko ispira mozak nekim temama, počela sam o tome da se izjašnjavam preko društvenih mreža. Moja pitanja na koja sam tražila odgovore brzo su se širila i posle mnogo godina dobila sam poziv FPOe Donje Austrije da dođem na razgovore, a tadašnji šef stranke pitao me da se više uključim – objasnila je ona svoj put.

Vesna kaže da je iz želje da nešto promeni odlučila da aktivno učestvuje u političkom životu Austrije. Kaže da nije teško ući u politiku i smatra da bi svi koji to žele trebalo da probaju da učestvuju u menjanju svoje okoline.

– Treba raditi, biti informisan i angažovati se, a pre svega imati ideje koje treba predstaviti.

Dijaspora.news/Vesti-online.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top