All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“WONGAR” U TORONTU: Nagrađivani srpski dokumentarac na prestižnom festivalu

Nagrađivani srpski dokumentarac “Wongar” rediteljke Andrijane Stojković biće premijerno prikazan na severnoameričkom kontinentu na najznačajnijem festivalu u ovom delu sveta, Hot Docs – Canadian International Documentary Festival, saopštili su uz Filmskog centra Srbije.

Ovo je najveći festival, konferencija i market posvećen dokumentarnom filmu u Severnoj Americi, koji počinje sutra i traje do 5. maja u Torontu.

“Wongar” se prikazuje 3. i 4. maja, kao deo izuzetno popularnog programa World Showcase koji traga za najboljim filmovima iz celog sveta.

Takmičiće se za nagradu za najbolji srednjemetražni dokumentarni film, kao i za nagradu publike.

Reč je o filmu koji prati australijskog pisca srpskog porekla, Vongara, koji živi povučen život u predgrađu Melburna, brinući se o svojih 6 dingoa.

Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen ali u isto vrijeme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan.

Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa ali se on snažno suprotstavlja. Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Film “Wongar” imao je nacionalnu premijeru prošle godine na 65. Martovskom festivalu, a internacionalnu iste godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) u okviru Takmičarske selekcije za srednjemetražne dokumentarne filmove.

Dobitnik je Grand Prixa za Najbolji dokumentarni film – 65. Martovskog festivala i Specijalnog priznanja – 14e L”Europe autour de l”Europe (Francuska).

Andrijana Stojković o svom filmu kaže da ju je Australija oduvek fascinirala. “Opčinjavala su me njena prostranstva. Nadala sam o tome da se preselim i živim u Australiji, daleko od Evrope i stalnih oružanih sukoba koji su potresali moju zemlju. Posebno su me zanimala činjenica da u nijednom od 600 aboridžinskih dijalekata ne postoji reč za rat. Među knjigama o Australiji koje sam čitala naišla sam na zbirku kratkih priča koje je napisao neki B. Wongar. Bila sam šokirana kad sam otkrila da je on moj zemljak i da mu je ime bilo Sreten Božić. Moje veliko interesovanje za Vongara „rodilo“ je ideju da bi dokumentarac o njemu pružio priliku da zabeležim velike oblasti iskustva” kazala je Stojković.

Pored rediteljke Andrijane Stojković, koja je i montažerka, u ekipi filma su i snimatelj iz Portugalije Žoao Ribejro, zatim snimatelj zvuka, australijanac Ben Travers, montažer M.Cem Öztüfekçi iz Turske.

Kompozitor originalne muzike je Vladimir Kolarić lder alternativnog rok benda Veliki prezir.

B. Vongar je rođen Trešnjevici 1932. godine kao Sreten Božić.

U Australiju stiže 1960. posle kraćeg boravka u Parizu. Njegovi romani, kratke priče i drame govore o životu australijskih Aboridžina u drugoj polovini XX veka, nevoljama kroz koje su prolazili i koje su gotovo potpuno uništile njihov tradicionalni način života.

 

dijaspora.news/tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top