All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Našle se Mađarica, Hrvatica i Slovenka: Ovo NIJE početak vica, njih tri hoće da BLOKIRAJU SRBIJU

Tri evroposlanice, iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske iznele su ozbiljne primedbe na naš račun, dok je poslednja, predstavnica mađarske krajnje desničarske stranke Kristina Morvai pozvala da se uloži veto na pristupanje Srbije u Evropsku uniju

Evropski parlament će danas glasati o izveštaju o Srbiji, koji je pripremio Dejvid Mekalister. EP pozdravlja uu ovom dokumentu ostvareni ukupni ekonomski napredak Srbije i smanjenje budžetskog deficita u skladu sa EU kriterijumima. Rezolucija pohvaljuje dobru pripremljenost srpskih vlasti u pregovorima o članstvu, ujedno ih pozivajući da o tome bolje komuniciraju sa javnošću i uzdrže se od poruka uperenih protiv Evrope. Međutim, nije sve bilo idilično tokom rasprave o izveštaju. Naime, tri evroposlanice, iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske iznele su ozbiljne primedbe na naš račun, dok je poslednja, predstavnica mađarske krajnje desničarske stranke Kristina Morvai pozvala da se uloži veto na pristupanje Srbije u Evropsku uniju.

U raspravi su evropski poslanici konstatovali da je izvešataj o Srbiji “izbalansiran”, da je zemlja napravila napredak, ali i da ima manjkavaosti prevashodno u oblasti vladavine prava što se odnosi na borbu protv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje medijskih sloboda i slobode izražavanja kao i poštovanje ljudskih prava.

 

Međutim, onda je reč uzela nezavisna predstavnica mađarskih pralamentaraca Kristina Moravi. Ona je u svom izlaganju tražila “punu autonomiju za mađarsku nacionalnu manjinu u Vojvodini”i to po cenu zaustavljanja pristupanja Srbije EU.

Moravi se pojavila sa plakatima na kojima je pisalo: “Veto za Srbiju!” i “Samoopredeljenje za 300.000 Mađara”. Ona je svoj zahtev objasnila suštinskom autonomijom po modelu Južnog Tirola ili Baskije.

Ništa blaža nije bila ni slovenačka predstavnica Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon. Ona je upitala:
– Želimo li ovakvu Srbiju u EU?

Naglasila je da “Srbija mora mnogo više da radi na dostizanju EU standarda u oblasti vladavine prava, demokratije i ljudskih prava”.

Ona je izrazila zabrinutost zbog stanja u medijima u Srbiji i prenela poruke mladih u Srbiji koji se, kako je prenela Fajon, žale da ne mogu dobiti posao bez partijske knjižice.

Među poslanicima koji su se javili za reč tokom debate o Srbiji bila je i hrvatska poslanica Ruža Tomašić koja je naglasila da nije zadovoljna napretkom Srbije niti Evropskom komisijom koja “dozvoljava da otvorena pitanja ne budu rešavana”. Tomašić je kao primere navela pitanje granica, imovine i ljudskih prava.

No, i pored ovakvih negatibnih tonova, u zaključku rasprave komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister zaključili su da je Srbija “pokretačka snaga u regionu” i da je “jasna poruka debate da većina evropskih parlamenatraca podržava članstvo Srbije u EU.”

Evropski parlament će danas glasati i usvojti Rezoluciju o Srbiji.

Dokument nema obavezujući karakter, već karatkter političke preporuke jedne od tri najznačajnije EU institucije.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top