All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

VAŽNA PORUKA: Zašto Majk Pens zaista dolazi u Crnu Goru?

Potpredsjednik SAD Majk Pens doputovaće danas u posjetu Crnoj Gori, što je prva posjeta visokog zvaničnika američke administracije regionu, od izbora novog predsednika Donalda Trampa, ali i najviša državna posjeta američkih zvaničnika Crnoj Gori ikada.

 Pens će se u Podgorici sastati sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Duškom Markovićem, a učestvovaće na Samitu Jadranske povelje sa liderima Zapadnog Balkana, najavila je Bijela kuća.
 Dolazak američkog potpredsjednika je “još jedna potvrda čvrstog strateškog partnerstva Crne Gore i SAD”, kazao je ranije ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Prema oceni američkog stručnjaka za Balkan Danijela Servera, poseta visokog američkog zvaničnika Crnoj Gori je više odavanje priznanja za ulazak u NATO, nego odraz “osnažene, američke podrške regionu”.

Moskovski dnevnik Komersant naveo je da poseta potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori označava povratak SAD na Balkan.

 Američki potpredsjednik na turneji hrabri male saveznike uoči velikih rusko-bjeloruskih vojnih vježbi, pišu “Novosti”.

Glavni zadatak američkog potpredsjednika Majka Pensa na sadašnjoj turneji po istočnoj Evropi je da ohrabri članove NATO i uvjeri ih da će ih Vašington čuvati protiv eventualne agresije Rusije. Pens je turneju počeo u Estoniji, gdje je kazao:

– Predsjednik Tramp me je poslao u istočnu Evropu da bih vam pokazao da smo mi sa vama. To se isto odnosi i na Gruziju i Crnu Goru – kazao je on.

Posjeta Pensa bi trebalo da umiri male saveznike uoči velikih rusko-bjeloruskih vježbi “Zapad-2017”, u kojima će učestvovati desetine hiljada vojnika.

Profesor Stendford univerziteta Norman Nejmark objašnjava da je dolazak Pensa u Crnu Goru motivisan željom da učvrsti odnose sa zemljom koja je ranija bila tradicionalno u prijateljskim odnosima sa Rusijom.

– Nameće mi se i pitanje je li Majk Pens dolazi i zbog toga jer je na poslednjem samitu NATO Tramp odgurnuo crnogorskog premijera – kaže profesor Norman Nejmark.

Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić učestvovaće u Podgorici na sastanku Američko-jadranske povelje gdje će imati bilateralni susret sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom

Delegaciju Srbije na Samitu Jadranske povelje u Crnoj Gori, na koji dolazi potpredsednik SAD, predvodiće premijerka Ana Brnabić, potvrđeno je agenciji Beta u Vladi Srbije.

Američko-jadranskom poveljom trenutno predsjedava Makedonija, koja će zajedno sa Crnom Gorom biti kodomaćin samita u Podgorici.

Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Njene članice bile su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, a 2008. priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača.

Status posmatrača od 2012. ima i Priština. Albanija i Hrvatska ušle su u NATO 2009. godine, a Crna Gora ove godine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top