All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Ugledni nastavnik je prišao cariniku, kada se “oglasila” kutija sa zadnjeg sedišta. Policajac je pozvao pojačanje, ne sluteći šta je u paketu! (FOTO)

Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak

Carinici su danas na graničnom prelazu Kelebija, sprečili pokušaj nelegalnog unosa četiri živa primerka zaštićenog afričkog sivog žako papagaja, saopštila je Uprava carine.

Ti papagaji se ubrajaju u jednu od oko 360 vrsta papagaja zaštićenih Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionalnim propisima Srbije.

Četiri papagaja koja pripadaju toj zaštićenoj vrsti otkriveni su nešto posle ponoći, u automobilu marke “Opel” mađarskih registraskih oznaka, kojim je upravljao 51.godišnji dvojni državljanin Srbije i Mađarske.

Vozač, po zanimanju nastavnik, carinicima je rekao da nema ništa što bi trebalo da prijavi, ali je ubrzo na zadnjem sedištu njegovog automobila pronađena drvena kutija sa pregradama, prekrivena majicom, u kojoj su se nalazila četiri živa žako papagaja (Psittacus erithacus).

Putnik je pokušao da se opravda rekavši da je ta dva para papagaja dobio na poklon u Mađarskoj i da nije znao da je potrebno da ih prijavi na granici. Kako nije posedovao CITES dozvolu za uvoz ove zaštićene vrste, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, a otkriveni primerci predati su ZOO vrtu Palić na dalje staranje.

Za ovom vrstom papagaja postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca, pre svega zbog njihove prirodne sposobnosti da oponašaju ljudski govor, kao i zbog izraženih kognitivnih sposobnosti.

 

Carinici su prošlog leta na aerodromu “Nikola Tesla” sprečili pokušaj nelegalnog unosa dva živa primerka afričkog sivog žako papagaja u Srbiju iz Angole.

U prekršaju se tada našla srpska državljanka, koja je letom iz Frankfurta sa suprugom doputovala iz te afričke zemlje, a ptice je pokušala da unese u zemlju bez odgovarajuće CITES dozvole za uvoz. Ta dva žako papagaja sada su stanovnici beogradskog ZOO vrta, navedeno je u saopštenju.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top