All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

UBISTVA, KRAĐE, UTAJE Interpol traga za OPASNE državaljanke BiH

Osim Slobodanke Tošić (30), osuđene bivše misice i trenutno najpoznatije bjegunke iz BiH, na spisku Interpola nalaze se još tri državljanke BiH koje godinama izmiču prvosuđu.

Za sve njih, osim za Tošićevu, ne zna se gdje se nalaze. Po poslednjim informcijama, Slobodanka Tošić je u Srbiji, a obzirom da ima dražvljanstvo te države, što se navodi i u podacima Interpola, neće biti izručena u BiH.

Bivša misica fotogeničnosti BiH i Playboyeva zečica pobjegla je nakon pravosnažnosti presude. Ona je polovinom jula osuđena na dvije i po godina zatvora zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 2006. godine u Istočnom Sarajevu, piše Blic.rs.

U presudi je navedeno da je bila član grupe koja je planirala ubistvo Ždrale, koji služi kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera. Nakon hapšenja u akciji „Lutka“ Tošićeva je pobjegla, a onda je početkom jula prošle godine uhapšena je u Hrvatskoj.

tosic
Slobodanka Tošić (Foto: Interpol)

Prvo joj je određen pritvor, a onda određene mjere zabrane koje su podrazumjevale da ne smije da napušta Han Pijesak. Međutim, da je pobjegla iz zemlje u Sudu BiH su shvatili nakon što se nije odazvala na izdržavanja kazne, nije se javljala, te je nisu našli na adresi gdje živi.

Istovremeno, ne zna se gdje se nalazi Aldijana Dizdarević (30) iz Velike Kladuše, osumnjičena za pokušaj ubistva. Međunarodna potjernice za njom raspisana je po nalogu Kantonalnog suda u Bihaću u oktobru prošle godine.

Osumnjičena je da je 14. septembra 2011. uveče u mejstu Kumarice kod Velike Kladuša iz ručno izrađene puške takozvane kubure, kalibra 16 milimetara, ispalila hitac prema N.S. (29) iz Velike Kladuše koji je tada zadobio teške povrede.

dizdarevic
Aldijana Dizdarević (Foto: Interpol)

Sagovornik “EuroBlica” blizak bezbjednosnim agencijama ističe da se ponekad dogodi da agencije mjesecima, pa i godinama nemaju nikakav trag ili informaciju gdje se neki bjegunac nalazi.

– Ima slučajeva gdje se čini kao da je osoba “propala u zemlju”, posebno ako neko ima državljanstvo neke druge zemlje ili su uspjeli u inostranstvu da dobiju neki status, naprimjer azil. Čak i njihovi bližnji ne znaju gdje su – ističe naš sagovornik.

Već neko vrijeme na interpolovoj potjernici nalazi se i Borislavka Kovačević (49) iz Kozarske Dubice. Ona je u julu 2013. godine u Sudu BiH osuđena na osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza.

U presudi je bilo navedeno da je od februara 2006. do februara 2007. kao direktor u jednoj firmi knjigovođi firme naložila da nepravilno prikaže promet robe, te je na taj način izbjegnuto plaćanje PDV od 28.947 KM.

Godinama se traga za Šejlom Kajtezović (33), državljankom Austrije rođene u Bihaću zbog neovlaštene proizvodnje i prometa droga.

kajztezovic
Šejla Kajtezović (Foto: Interpol)

Po dostupnim informacijama , ona je trenutno nastanjena u Francuskoj.

U bjekstvu stotinu ljudi

Oko 120 državljana BiH nalazi se na Interpolovoj listi. Traga se za pljačkašima, ratnim zločincima, ekstrmistima, trgovcima drogom, silovateljima, iznuđivačima.

Među njima je i bivši komesar policije USK Ramo Brkić (50) koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top