All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNA GORA Podmorski kabal položen sa crnogorske strane, uskoro i kompletno povezivanje s Italijom

Završeno je polaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore u crnogorskom podmorju sa rta Jaz ka Italiji.

Kada kompletan projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom.

Polaganje kabla, dugog 157 kilometara, sa crnogorske strane išlo je dinamikom bržom od planirane, tako da su posljednji metri kabla položeni juče oko 13 sati, potvrđeno je Pobjedi iz izvora bliskih kompaniji Terna.

Polaganje podmorskog kabla sa crnogorske strane počelo je 20. novembra. Kabl se polagao sa broda ,,Skarerrak“ norveške kompanije Neksans, koji je specijalizovan za polaganje kabla.

Podmorski kabl, čija ukupna dužina između Peskare i rta Jaz iznosi 455 kilometara, se sastoji iz tri dijela.

Italijanska kompanija Terna je od italijanske obale već položila 136 kilometara kabla početkom prethodne godine, a nakon završetka polaganja sa crnogorske strane, u januaru naredne godine, kreće se sa polaganjem trase kabla koja će povezati ta dva dijela kabla.

Početkom naredne godine trebao bi da bude položen kompletan podmorski kabl između Italije i Crne Gore, dok bi projekat energetskog povezivanja trebao da bude završen krajem 2018. godine.

Dijaspora.news Izvor Pobjeda/volimpodgoricu.me

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top