All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

U Sloveniji osnovan Nacionalni savet Srba

U Ljubljani je u Cankarovom domu održana osnivačka skupština Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji. Za predsednika je izabran Branislav Rajić.

Skupštini su prisustvovali slovenački zvaničnici: Milan Brglez, predsednik slovenačkog Parlamenta, Igor Šoltes, poslanik Evropskog parlamenta, Dragan Matić, poslanik, predsednik Odbora za kulturu slovenačkog Parlamenta, Branislav Rajić i Ivan Prelog,  poslanici slovenačkog Parlamenta. Osnivačkoj Skupštini  prisustvovali su i gosti iz Srbije:  Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije, Aleksandar Radovanović, ambasador Republike Srbije u Sloveniji, Ivan Kostić, narodni poslanik Republike Srbije i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Jadranka Jovanović, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije i član odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Vesna Matić Vukašinović, sekretar Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Branko Jurišić, iz Srpskog narodnog veća u Zagrebu, Stana Končarević, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije i Paroh Aleksandar Obradović, predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani.

„Republika Srbija kao vaša matična država vodi mudru i mirnu regionalnu politiku na principima pune ekonomske i svake druge saradnje i napretka uz maksimalno izbegavanje da čak i odgovori na neke uvrede ili provokacije zarad očuvanja stabilnosti Regiona“, rekao je Božović i dodao da je Republika Srbija uvek tu i biće da zaštiti i da punu podršku unapređenju prava srpske nacionalne zajednice.

„Ponosno ističemo da smo mi u Srbiji slovenačkoj nacionalnoj zajednici pružili maksimalno poštovanje i uvažavanje i očekujemo i od njih da budu vaš saveznik u borbi za još veća i bolje ostvarena vaša prava ovde, a naročito ostvarenja prava statusa nacionalne manjine u Sloveniji“, rekao je Božović.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu mr Ivan Kostić je u obraćanju naglasio dobre odnose dveju zemalja i želju da se ta saradnja permanentno unapređuje. Kako je istaknuto u saopštenju Odbora za dijasporu Kostić je ukazujući na status Srba u Sloveniji, podsetio na činjenicu da je Slovencima u Srbiji priznat status nacionalne manjine i da se od slovenačkih vlasti očekuje u tom smislu reciprocitet. Kostić je ukazao na značaj jedinstva srpske zajednice i na mogućnosti koje se zajedničkim nastupanjem otvaraju, u cilju poboljšanja položaja naših sunarodnika koji žive van matice, kao i da Odbor za dijasporu i Srbe u regionu daje punu podršku osnivanju krovnih organizacija Srba.

Narodna poslanica, Jadranka Jovanović, član Odbora se obratila skupu i pozdravila odlučnost da se osnuje Nacionalni savet, ukazujući na jedinstvo kao neophodan segment u ostvarivanju zajedničkog cilja. Ona je naglasila da u razvoju dobrih odnosa dveju zemalja, postoji potreba jačeg kulturnog povezivanja i uputila poruku našim sunarodnicima da se vode međusobnim razumevanjem i slogom. Srpska zajednica treba da se izbori za veći uticaj na području kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma, kao i pitanja statusa.
U svom govoru Milan Brglez, predsednik slovenačkog Parlamenta, pozdravio je formiranje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji i obećao punu pomoć slovenačkih političkih organa. Brglez je podvukao da su odnosi dve države i dva naroda Srbije i Slovenije i Srba i Slovenaca na najvišem nivou saradnje i da među državama nema nikakvih nerešenih pitanja. Pohvalio je aktivnosti srpskih društava. Važna je bila i njegova konstatacija da Srbi u Sloveniji žive već nekoliko vekova i to najviše u slovenačkoj Beloj krajini. Njegove reči potvrđuju da su Srbi autohtoni narod na teritoriji Slovenije.

Inicijativu za stvaranje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji podržao je Savez srpskih društava Slovenije, na svom sastanku 30. septembra ove godine. U Savezu je ostala nerazjašnjena dilema šta će biti sa dosadašnjom organizacijom Saveza srpskih društava, koja je dosada bila krovna organizacija Srba u Sloveniji jer će formiranjem Nacionalnog Saveta Srba u Sloveniji ona izgubiti svoj položaj i status. U Sloveniji postoji 35. srpskih društava, koja su učlanjena u dva saveza: Savez srpskih društava i Savez srpske dijaspore.

Nacionalni savet Srba u Sloveniji preuzeo je dužnost, da se izbori za veći uticaj Srba na području  kulture, obrazovanja, informicanja i službene upotrebe jezika i pisma, kao i pitanje nacionalne ravnopravnosti.

Na čelo ovog saveta izabran je Branislav Rajić, Srbin, poslanik slovenačkog Parlamenta, potpredsednik Odbora za spoljnu politiku i međunarodne odnose, koji je član vladajuće stranke SMC (Stranka Modernog Centra), koju vodi predsednik Vlade Slovenije Miro Cerar, koji pozitivno gleda na formiranje Saveta. Rajić je već na početku pozvao na kulturnu saradnju slovenačkih državnih institucija i srpskih kulturnih društava u Sloveniji, da bi zajednički rešili položaj srpske zajednice u ovoj zemlji.

Na skupštini su izabrali sve potrebne komisije za rad Saveta i 17. članova Glavnog odbora.

IZDVAJAMO

To Top