All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

U samom srcu Like, rodnom selu NIKOLE TESLE: U Smiljanu Tesli više nema, a nema ni Srba!

U samom srcu Like, rodnom selu NIKOLE TESLE: U Smiljanu Tesli više nema, a nema ni Srba!

– Gde je kuća Nikole Tesle? Samo pogledajte desno i videćete je kako svetli od beline, kao da zna da je obasjala svet…

Ovim rečima novinare Večernjih novosti uputili su ka rodnoj kući velikana nauke jedan vremešni meštanin Smiljana, ličkog sela u blizini Gospića.

Bolji putokaz nam nije trebao da stignemo do Memorijalnog centra “Nikola Tesla”. U samom srcu Like, na kraškoj zaravni okruženoj obroncima Velebita, u podnožju brda Bogdanić, ponosno stoji kuća tipične “dinarske” arhitekture, u kojoj je, od oca pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine – Đuke 10. jula 1856. rođeno četvrto dete – sin Nikola.

Tik do nje je i pravoslavna crkvica Svetog Petra i Pavla u kojoj je kao sveštenik službovao otac Milutin.

U samoj kući, koja je nekoliko puta poharana u prošlim ratovima, ima vrlo malo originalnih predmeta iz perioda Teslinog detinjstva. Umesto toga, tu su dinamična multimedijalna postavka, kojom su predstavljeni život i delo neprevaziđenog genija – mnoštvo fotografija, pisanih dokumenata, citata iz autobiografije, pronalasci, a u kulisi zvukovi kao iz Teslinog detinjstva.

 

Tavanski deo kuće posvećen je pronalascima. Tu su funkcionalne replike izuma, poput magnetnog polja, Teslinog indukcionog elektromotora, transformatora, turbine i prikaza razlike između naizmenične i jednosmerne struje, odnosno Tesline i Edisonove.

– Moja majka je poticala iz jedne od najstarijih porodica iz kraja, koja je u sebi nosila izumiteljsku žicu. Moja je majka bila prvorazredni izumitelj, i verujem, postigla bi mnogo da nije bila udaljena od savremenog života i onih mnogobrojnih mogućnosti koje on pruža. Pored toga, izumila je i izradila mnogobrojne naprave – u svojim spisima veliki naučnik zahvalio se majci za izuzetni dar.

Pored kuće prolazi malen potočić Vagančica na kome se nalazi Teslina turbina, a njime plovi i prototip Teslinog broda na bežično upravljanje. Potok vodi do ispitne stanice, replika one u Kolorado Springsu, a njen toranj je zaštitni znak Memorijalnog centra.

– Bio sam očaran opisom Nijagarinih vodopada koji sam pažljivo pročitao u školi u Gospiću – a u mašti sam zamislio veliki točak koji pokreću ovi slapovi. Rekao sam ujaku da ću otići u Ameriku i tamo ostvariti svoj projekat. Trideset godina kasnije video sam kako se moje ideje ostvaruju na Nijagari i divio se nedokučivoj tajni uma –  zapisao je kasnije vlasnik 112 patenata i oko 700 raznih izuma.

Po njegovoj zamisli prva elektrana izgrađena je oko dva i po kilometra uzvodno od Nijagarinog vodopada, a u avgustu 1895. godine Teslina “fabrika struje” isporučila je prvu električnu energiju. Nedugo potom, Vestinghausova kompanija angažovana je na primeni sistema prenosa, zasnovanog na Teslinim idejama sistema naizmeničnih struja, a povezan je dalekovod do grada Bafala, na razdaljini od 35 kilometara.

Od tada mnogo vode je proteklo i Vagančicom i Nijagarinim vodopadima, ali pronalasci čuvenog ličkog sina još nisu prevaziđeni.

Pokušali smo da pronađemo nekoga od njegovih rođaka ili njihovih potomaka, ali u Smiljanu Tesli više nema, a nema ni Srba. Neki su se odselili širom sveta, a neki su, kako zluradi komentari kažu, tik pored crkve – ispod teškog kamena na starom pravoslavnom groblju.

Prema rečima vodiča, Memorijalni centar “Nikola Tesla”, koji je otvoren 2006. godine prilikom obeležavanja 150 godina od rođenja genija iz Smiljana, kao kulturno dobro na 13.000 kvadratnih metara, godišnje poseti između 30 i 40 hiljada ljudi iz svih krajeva.

– Centar je zamišljen da objedinjuje više disciplina – nauku, umetnost, turizam, te da okuplja najrazličitije posetioce, kako decu predškolskog uzrasta, školsku decu, studente, penzionere, turiste, lokalno stanovništvo, Tesline fanove, znanstvenike i medijske umetnike – objašnjava vodič.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top