All for Joomla All for Webmasters
Vesti

U Nemačkoj se osniva nova služba za strane radnike

BERLIN – Glavni grad Nemačke osniva novu službu u nameri da privuče kvalifikovane strane radnike, prenosi B92.

Kako se navodi, stranci bi ubuduće trebalo da „osećaju da su dobrodošli“, što do sada često i nije baš bio slučaj.

Berlin, koji u Nemačkoj ima status grada-savezne pokrajine, odlučio je da pojača napore na privlačenju kvalifikovanih stranih radnika.

Naime, u nemačkoj prestonici u tu svrhu osnovana je posebna „služba za useljavanje“, a tim potezom berlinska vlada želi da svoje potrebe uskladi s novim zakonom o useljavanju koji priprema savezna vlada.

Nova služba nazvana je „Državni ured za useljavanje“ i trebalo bi da bude potpuno novo vladino ministarstvo, ali i da zameni sadašnji Ured za strance koji se trenutno bavi svim pitanjima vezanim za strance u Nemačkoj – od izdavanja dozvola za boravak i rad, preko vozačkih dozvola do venčanih potvrda.

„Osnivanje nezavisnog ureda za useljavanje trebalo bi da razvije službu za strance u službu koja istinski promoviše politiku prihvatanja stranaca tako da se oni osećaju dobrodošli“, izjavio je berlinski ministar unutrašnjih poslova Andreas Gajzel.

Gajzel je takođe rekao da nemačka preduzeća već duže vreme greše: nema načina da akutni nedostatak radnika u sektorima koji beleže brzi rast, a tu se pre svega misli na medicinsku negu, inženjere i informatičare – bude pokriven od strane nezaposlenih Nemaca ili doseljenika iz Evropske unije.

Ali, kako se navodi, veliki deo plana i dalje je nejasan, jer vlada nije tačno najavila kada bi ta nova služba trebalo da započne da radi, a nije ni jasno da li će biti obezbeđena dodatna budžetska sredstva za dodatno osoblje.

Dijaspora.news/Infobrif

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top