All for Joomla All for Webmasters
Vesti

Inovacija ili bizarnost: Staze za trčanje na groblju u Beču?

Prema novom projektu u Beču, predviđeno je da se na Centralnom groblju (Zentralfriedhof) otvore staze za trčanje.

Foto/Printscreen/You Tube

Uprava groblja je svesna da se ove staze za trčanje neće svima dopasti, što se pokazalo već i na samom postavljanju informativnih tabli. Ali, uprava je uverena da će to vremenom naići na sve veće prihvatanje. Staze će zvanično biti otvorene 25. maja 2019. godine za kada je planirana i prigodna svečanost, prenosi portal Dijaspora.tv.

Kako se navodi, cilj ovog plana je, osim promovisanja sportske aktivnosti, da se groblje pretvori u mesto “susreta živih i mrtvih”. I do sada su se na bečkom Centralnom groblju održavale neuobičajene aktivnosti, jer su se često mogli videti pojedinci i grupe, koji sami ili uz pratnju vodiča turistički obilaze groblje. Postoje i noćne ture, a ispred crkve na groblju održavaju se koncerti i predstavljaju knjige.
Od pre izvesnog vremena tamo postoji i kafić, gde se posetioci mogu okrepiti uz kafu i parče torte, bicikli su uobičajena pojava, a od nedavno se mogu iznajmiti i električni bicikli za obilazak groblja.

Foto/Printscreen/You Tube

Čitava ta „ponuda za žive” je nedavno dopunjena i dvema trasama za trčanje. Iako je trčanje između grobova i do sada bilo dozvoljeno, sada je to i ozvaničeno postavljanjem table sa odgovarajućim informacijama o trasama i njihovoj dužini.

Polazak je uvek od 2. kapije, a dužina staza za trčanje iznosi 2 i 5 kilometara. Velikih uspona i padova nema, tako da ove staze ne predstavljaju problem ni za one sa slabijom kondicijom.

Centralno groblje(Zentralfriedhof)/Foto/Printscreen/You Tube

Inače, bečko Centralno groblje je najveće u Austriji, a drugo po veličini u Evropi i prostire se na površini od 2,5 hektara. Otvoreno je 1874. godine i na njemu počiva oko 3 miliona upokojenih svih religija. U međuvremenu je za muslimanske vernike otvoreno posebno groblje u 23. becirku, dok je za pravoslavne na Centralnom groblju, pored postojeća dva, otvoren novi sektor – 48B. Dnevno se na ovom groblju obavi u proseku 25 sahrana, piše Dijaspora.tv.

U sklopu groblja postoje i sektori gde su sahranjene žrtve 1. i 2. svetskog rata, a među njima je i srpsko vojničko groblje iz 1. svetskog rata.

Dijaspora.news/Dijaspora.tv

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top