All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

U BIH ZATVORIMA OPASNA GUŽVA: Slobodno samo JEDNO mesto, kaznu izdržava 3.220 osoba

Prema poslednjim podacima kojima raspolaže zatvora u BiH smeštajnim kapacitetima trebalo bi da bude obuhvaćeno oko 3750 zatvorenih i pritvorenih osoba.

“U zatvorskom sistemu BiH kaznu zatvora u 2016. godini izdržavalo je 2670 osoba a meru pritvora izvršavalo je 550 osoba odnosno meru zatvora, zatim devet osoba koje su izvršavale kaznu maloletničkog zatvora, dok je kućni zatvor putem elektronskog nadzora izvršavao 390 osoba”, rekla je Marina Bakić, stručni saradnik  za odnose s javnošću pri Ministarstvu za pravdu BiH.

Iz ovih podataka se vidi da se 3220 osoba nalazilo na izdržavanju kazne zatvora ili mere pritvora, a broj osoba koji zatvorski sistem BiH mogao primiti je prema poslednjim podacima – 3221!

Prema njenim rečima, godišnji izveštaj za 2016. godinu pokazuje da 290 osuđenih osoba na Sudu BiH izdržava kaznu zatvora, a meru pritvora izvršavalo je 99 osoba, što znači da se ukupno 389. pritvorenika i zatvorenika prema odluci Suda BiH nalazilo u entitetskim zavodima.

U novembru 2016. godine Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac ukupnog kapaciteta oko 200 osoba počeo je s prijemom prvih pacijenata i zatvorenika kojima je izrečena mera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog lečenja, obaveznog lečenja od ovisnosti, kao i prisilnog smeštaja osoba koje su počinile kazneno delo u stanju neuračunljivosti.

Prema rečima Marine Bakić, BiH istovremeno radi i na afirmaciji alternativnih kaznenih sankcija tj. mogućnosti izvršavanja kazne zatvora u društvenoj zajednici.

“Kada se pogledaju podaci u vezi a alternativnim krivičnim sankcijama za 2016. godinu, može se videti da je rad za opšte dobro izrečen prema 107 osoba, kazna zatvora zamenjena novčanom kaznom prema 194 osobe, a kućni zatvor s elektronskim nadzorom prema 390 osoba, što znači da je 691 osoba ili 21,5 posto izvršavalo kaznu zatvora putem alternativnih sankcija” rekla je Bakić, naglasivši kako evropski standardi traže da najmanje 20 posto zatvorske populacije izvršava alternativne kazne.

Što se tiče gradnje državnog zatvora u Vojkovićima pored Sarajeva, svi objekti su u završnoj fazi izgradnje.

“Trenutne aktivnosti usmerene su na ugradnju najnovijih visokobezbednosnih sistema čije je montiranje zajedno s pratećom tehnikom također u toku”, naglasila je Bakić.

(Dijaspora.news/Radio Sarajevo)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top