All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

U Austriji i Njemačkoj se očekuje i do tri metra snijega!

Neprestano padanje snijega izaziva ogromne probleme u mnogim djelovima Austrije, gdje je proglašen najveći stepen opasnosti od lavina.

Očekuje se da bi sniježni pokrivač mogao porasti za 80 do 150 centimetara u nekim pokrajinama, a na planinama i do tri metra.

Najmanje 14 osoba poginulo je u tim vremenskim nepogodama.

Višednevne snježne padavine u Austriji prouzrokovale su velike probleme vlastima – od otkazivanja letova do zatvaranja puteva i blokada pojedinih mjesta.

Velike probleme snijeg stvara i u Njemačkoj.

U Bavarskoj, gdje je u nekim mjestima proglašeno vanredno stanje, brojni stanovnici odsječeni su od ostatka zemlje, a stotine su ih zarobljene u kućama, prenose hrvatski mediji.

Oko 11 sati u mjestu Marktšelenberg došlo je do velikog odrona snijega.

Očekuje se da će snijeg padati sve do petka.

Skijaški centri zatvoreni

Sve je više skijaških centara koji imaju problema sa snijegom, pa neki obustavljaju rad jer više nije moguće uređivati staze.

Kontrolisano aktiviranje lavina moguće je samo u pojedinim slučajevima, jer vremenski uslovi ne dozvoljavaju potrebne letove.

Zbog ogromnih količina snijega, u pokrajini Tirol približno 1.000 domaćinstava ostalo je bez električne energije, nakon što je drveće pod teretom snijega palo na dalekovode.

U pokrajini Salcburg, u regiji Selktal, odsječenoj od ostatka zemlje, spasilačke ekipe krenule su da se probijaju kroz snijeg kako bi dostavile potrebne ljekove.

U Sankt Kolomanu 11 turista, koji su više dana bili zarobljeni u jednoj kućici u planini, izbavljeno je iz snijega.

Meteorolozi prognoziraju da će snijeg padati do kraja sedmice i očekuju da bi na nekim mjestima mogao dostići i do tri metra visine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top