All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SNEŽNA APOKALIPSA PARALIZOVALA EVROPU Mećava uništava puteve, vetar od 100 km/h, raste broj žrtava, proglašena OPASNOST (FOTO)

Austrija je zatrpana snegom, a visina smetova dostiže i deset metara, dok su delovi Nemačke odsečeni od ostatka zemlje.

U Evropi je usled zimskih neprilika do sada stradalo 13 osoba, navode portali.
Najmanje devet osoba stradalo je u mećavama u Austriji i Nemačkoj, a stradalih je bilo i u Norveškoj i Rumuniji.

Situacija je kritična u Austriji, gde se spasioci, vatrogasci, vojska i službe za čišćenje puteva bore sa ogromnim smetovima.

Traga se za brojnim nestalim meštanima i turistima, sneg je blokirao oko 2.000 ljudi, a česti su i prekidi struje.

Meteorolozi najavljuju nastavak snežnih padavina do kraja sedmice, a ponegde bi moglo pasti i do dva metra snega.

U nekim delovima Austrije već je pala količina snega koja je jednaka prosečnoj za ceo januar.

Lavine nisu opasne samo zbog toga što su već odnele desetak života i što blokiraju određene saobraćajnice nego i zato što puteve uništavaju. Snežna lavina je tako u tirolskoj opštini Finkenberg odnela 100 metara asfaltiranog puta, koji je sada u osnovi neprohodan. Nadležnim službama nije preostalo ništa drugo nego da taj put proglase zatvorenom, i da probiju improvizovani zamenski put za hitne medicinske slučajeve, dok je oko 80 ljudi ostalo odsečeno od ostatka sveta, među njima i brojni turisti.

Snežna oluja ponemogućava helikopterima da učestvuju u akcijama spasavanja, iako su sve letelice austrijske vojske u stanju pripravnosti. Austrijska vojska raspolaže i sa nekoliko helikoptera “Crni jastreb”, koji su stacionirani većinom u zapadnom delu zemlje koji i je najviše pogođen lavinama, ali pitanje je da li je uopšte sigurno da polete u ovakvim vremenskim prilikama.

Nevreme jača i u Bavarskoj, u kojoj su zbog previše snega i opasnosti od lavina zatvorene ski-staze. Problem predstavlja i težak sneg na drveću, zbog kojeg postoji opasnost rušenja stabala koja bi onda mogla pasti na staze i žičare.

U bavarskim Alpama je, zbog mogućnosti lavina, na snazi upozorenje od četiri stepena, od mogućih pet.

Stanovništvo koje se nalazi u područjima u kojima je proglašena opasnost od lavina ili su trenutno odsečena zbog snežnih nanosa upozoreno je da ne napuštaju kuće i ne odlaze u nebezbedna područja jer ugrožavaju svoje živote.

Sneg izaziva probleme i u drugim delovima Evrope. Otkazani su brojni letovi u Slovačkoj, Holandiji i skandinavskim zemljama.

U Atini su zatvorene škole, a u planinskim delovima Grčke temperatura je pala do minus dvadeset stepeni Celzijusovih.

Rumunska policija pronašla je danas telo 67-godišnjaka u parku u gradu Slatini na jugu zemlje. Pretpostavlja se da je preminuo od posledica smrzavanja, budući da su se temperature u toj zemlji spustile na -25 stepeni Celzijevih.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top