All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Trudnica ubica: Slađana će se poroditi u pritvoru, šta će biti s bebom?

Slađana Brkić trebalo bi da postane prva žena koja će roditi tokom boravka u pritvoru.

U dosadašnjoj praksi Hrvatske nije bilo slučajeva da se ženama u poodmakloj trudnoći, praktično pred porođaj, određuje pritvor. Slađani Brkić (28) odredili su pritvor u koji ne može s detetom, piše 24sata.hr.

– Mera istražnog zatvora u pojedinačnim slučajevima najčešće se izricala posle rođenja deteta i donošenja odluke o tome kome će dete biti povereno na čuvanje i vaspitanje – kažu u Ministarstvu pravosuđa.

ZATVORSKE BEBE

Konkretno, da je Slađana Brkić, kojim slučajem, pravosnažno osuđena i poslata na izdržavanje kazne, ne bi bilo nikakvih problema jer u Kaznionici za žene u Požegi postoji posebno odeljenje koje zovu “porodilište”. U toj su se kaznionici do 2016. godine rodile 243 bebe. “Zatvorske bebe” rađaju se u Opštoj bolnici, a u slučaju komplikacija policija ih vozi u zagrebačku Petrovu bolnicu.

 

ŠETNJE ZATVORSKIM KRUGOM

Zatvorenice su sa svojom decom svaki dan, mogu da ih izvedu u šetnju u zatvorski krug, a leti im čak stave bazen s vodom pa mogu I da se kupaju. Sve potrepštine za dete, od odeće, hrane, kolica, kreveca, nabavlja Uprava za zatvorski sistem jer ih zakon na to obavezuje. S navršenih godinu dana, uz majčinu saglasnost, decu na četiri sata vode u dečji vrtić u Požegi kako bi se socijalizovala.Deca u zatvoru mogu da ostanu uz majku najduže do navršene treće godine. Ali, ove pogodnosti mogu koristiti samo majke zatvorenice na izdržavanju zatvorske kazne, ne i one koje borave u pritvoru, odnosno istražnom zatvoru.

Foto: Pixabay

Protiv Slađane je državno tužilaštvo u Varaždinu 17. februara tek otvorilo istragu. U kaznenopravnom smislu, proći će meseci pre nego što protiv nje podignu optužnicu, pa sledi suđenje, presuda, žalbe… Prema Zakonu o kaznenom postupku, ako istražnom zatvoreniku preti kazna dugotrajnog zatvora, kao što je slučaj sa Slađanom, dok čeka presudu prvog stepena u pritvoru može ostati najduže tri godine. Istražni zatvor joj je određen kako ne bi uticala na svedoke ili ponovila delo, a to znači da bi Slađana mogla ostati u pritvoru i nakon što se ispitaju svi svedoci jer će opasnost od ponavljanja dela i dalje postojati.

DRUGI RODITELJ ILI OSTALA RODBINA

Šta će onda biti sa Slađaninim detetom, kada se rodi?

– S obzirom na to da majka ne može da boravi zajedno s detetom u istražnom zatvoru, radi dobrobiti maloletnog deteta odmah nakon porođaja kontaktira se drugi roditelj, a uz saglasnost istražne zatvorenice i ostala rodbina radi utvrđivanja mogućih hranitelja koji su pogodni da im se dete poveri na čuvanje. Svi postupci vezani uz poveravanje deteta na čuvanje u nadležnosti su suda i Centra za socijalni rad prema mestu prebivališta istražne zatvorenice – objašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa i dodaju da su postupanja prema istražnim zatvorenicama-trudnicama regulisana Pravilnikom o Kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora.

Foto: Profimedia/Alamy

Slađana B. već ima jedno dete, sina od pet i po godina, iz prethodne veze. Za njega se pobrinuo koprivnički Centar za socijalni rad koji ga je smestio u hraniteljsku porodicu, a o troje Dejanove dece brinuće se njihov stric, brat ubijenog.

BEBA KOD HRANITELJA?

 Deca su malo bolje, ali duboka je to trauma, posebno za malog, kojem je otac umro na rukama –rekao nam je Davor Slivar. Na pitanje bi li prihvatio Slađaninu bebu, kratko je rekao da o tome ne odlučuje on.

S obzirom na to da je Centar Slađaninog sina poverio hraniteljima, moguće je da bi mogli isto da učine i s bebom, pošto Slađana rodi. Budući da se Slađana nalazi u zatvorskoj bolnici, verovatno će je na porođaj voziti u neku od zagrebačkih bolnica. Inače, trudnice u pritvoru, kažu u ministarstvu, imaju pojačanu ishranu i pod stalnim su nadzorom lekara.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top