All for Joomla All for Webmasters
Srbija

KRENULI U SRBIJU, PA DOŽIVELI PAKAO: Srpski carinici im oduzeli nakit, skinuli burme, zaplenili auto a na kraju ih i kaznili! (FOTO)

Odluka Prekršajnog suda u Pirotu i postupak carinskih službenika na graničnom prelazu Gradina da oduzmu lični nakit bugarskih i srpskih državljana Vladimira Prodanova i Dragana Kostića, preti da postane međunarodni incident. Ovih dana, reagovaće i ambasada Bugarske u Srbiji.

Carinici su, u najmanju ruku čudnom odlukom, oduzeli oko 200 grama zlatnog nakita, čak i burme i zaplenili džip „mercedes“. Automobil je u Beču kupljen na kredit i još uvek se redovno isplaćuje.

Sve je počelo pošto su pomenuti šuraci sa suprugama Marijom Prodanov i Vanjom Stojovom Kostić, krenuli na porodičnu proslavu Božića iz Bugarske u Kragujevac, odakle je Kostić rodom. Umesto toga, ostali u na ulici, oduzeto im je zlato, auto, kažnjeni su novčano… Umalo nisu dobili otkaz u firmama u Beču, pošto nisu mogli da se vrate na vreme.

 

“Carinici su nas pitali da li imamo nešto da prijavimo. Rekli smo da nemamo ništa sem ličnih stvari. Onda su nam uzeli ženinu torbicu u kojoj se nalazio i moj mobilni telefon i tamo je bio naš porodični nakit. Imamo i račune i fotografije da je to naš nakit unazad nekoliko godina. Oduzeli su nam i burme na kojima su ugravirana naša imena”, pričaju u čudu Vladimir i Dragan, koji su se posle ove odluke sa suprugama u jutarnjim satima našli bukvalno na ulici.

FOTO: D. ILIĆ, PRIVATNA ARHIVA

Oni su dragocenosti držali u torbici zbog učestalih pljački duž autoputa ka Bugarskoj, i kao što je konstatovano čak i presudama, one nisu bile skrivene u autu. Čudnu odluku carinika, da se oduzme sedam zlatnih narukvica, zlatan lanac i zlatne minđuše kao i automobil potvrdio je i Prekršajni sud u Pirotu. Još je prekršajni sudija iz Pirota Ivana Mladenović, pošto je odbila da račune i fotografije uzme kao dokaz kaznila Prodanova sa 150 hiljada dinara!

 

“Prekršajne sudije po inerciji donose presudu na osnovu priče carinika i to je veliki problem. Ovde čak i sudija kaže u jednom delu presude da je kao olakšavajuću okolnost uzela u obzir činjenicu da je deo zlatnog nakita, možda i lični nakit. Povrh svega nije uzela u obzir fotografije koje su nesporni dokaz, niti račune o kupljenom nakitu da se ne radi o švercu, ni o prekršaju. Oni pripadaju romskoj manjini i kod njih je to deo folklora, a sama količina je zanemarljiva. Pa ljudi nose lance od pola kilograma. Oni su nosili zlato u torbici, nisu sakrivali u pregradama”, kaže dr Danilo Nikolić, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde i predsednik Okružnog suda u Nišu do 2010. godine, koji će u ime Prodanova podneti žalbu drugostepenom Prekršajnom apelacionom sudu u Beogradu, odeljenje u Nišu.

Prema njegovim rečima veliki problem je tumačenje nejasnih carinskih propisa, šta je lična imovina, te postupak da se stvari prvo oduzimaju putnicima i da oni moraju u dugim i neizvesnim procesima da dokazuju da su njihove.

 

Dragan Kostić je još gore prošao. On je u redovnom postupku, pred Osnovnim sudom pošto je kao naš državljanin osumničen za šverc. U sudskom procesu koji često traju nekoliko godina mora da dokazuje da je oduzet porodični nakit. I pored činjenice da ima svu dokumentaciju. To su računi o kupovini nakita i fotografije koje su dokaz da je unazad nekoliko godina u njihovoj porodici, kao i uplate za rate kredita banci „Santander“ iz Beča. Ova dokumentacija i fotografije dostavljena su našoj redakciji.

FOTO: D. ILIĆ, PRIVATNA ARHIVA

I MUP pojačao mere bezbednostiBanda koja hara autoputem ka Bugarskoj najverovatnije je iz okoline Kruševca. Reč je i višečlanoj grupi Roma, koji operišu tako što napadaju strance koji se zaustavljaju u Srbiji, na parkinzima i benzinskim pumpama. Prilaze autu, polome staklo i otimaju šta stignu, ogrlice, torbice. I MUP je pojačao mere bezbenosti posebno na benzinskim pumpama.

Carina: Sve je po zakonu. Predstavnici carine tvrde da je svo zlato oduzeto po zakonu. Putnici u ovom slučaju morali su da prijave šta unose u Srbiju, shodno važećim carinskim propisima. Carinik je ponudio da burme uzmu nazad nalicu mesta što su putnici odbili.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top