All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Trampov “BESNI PAS” šokirao izjavom o Kosovu: Ovome se Srbija nije nadala

U srpskoj javnosti sa velikim očekivanjima dočekana je inauguracija Donalda Trampa i dolazak nove administracije u Belu Kuću, u nadi da će doći do promene stava u vezi sa Kosovom. Međutim, nije prošlo ni 10 dana, a usledila je izjava novog američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa da Bezbednosne snage Kosova moraju dobiti mandat za odbranu zemlje. U trenutku povišenih tenzija na relaciji Beograd-Priština i zveckanjem oružjem na severu KiM, gde Srbi imaju većinu, ovakava izjava predstavlja u najmanju ruku hladan tuš za srpske nade.

Više puta su srpski zvaničnici isticali značaj prisustva KFOR-a na Kosovu i Metohiju zbog očuvanja mira i bezbednosti, a pre svega zbog zaštite pripadnika srpskog i drugih nealbanskih naroda.

Iako je bilo najava da neće doći do povlačenja NATO trupa, koje čine KFOR, posle najnovije izjave državnog sekretara za odbranu SAD Džejmsa Matisa, kome je nadimak “Besni pas”, budi se ozbiljna sumnja.

Foto-ilustracija: Tanjug/Boki

Foto-ilustracija: Tanjug/Boki

Naime, na saslušanju u Kongresu 12. januara pre potvrđivanja izbora, Matis je rekao da se zalaže za smanjenje prisustva američkih snaga na Kosovu, kao i da kosovske snage moraju dobiti mandat kako bi obavljale zadatke u oblasti odbrane zemlje.

– Preporučio bih da smanjenje bude srazmerno trenutnoj sigurnosnoj situaciji. Međutim, smatram da trenutno snage ostaju ključne za osiguravanje stabilnosti u regionu. Štaviše, pre nego što bi bilo mudro smanjiti vojno prisustvo američkih vojnika, sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu, pomak koji zahtijeva ustavne promene i podršku parlamenta (Skupštine Kosova)- istakao je Matis.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Za javnost u Srbiji, koja je sa velikom nadom očekivala stav Trampove administracije u vezi sa Kosovom, ova izjava predstavlja razočarenje. Kako je i prethodna administracija Baraka Obame imala više nego blagonaklon stav prema privremenim organima u Prištini, izjava Matisa predstavlja kontinuitet američke politike prema ovom delu Evrope.

– To znači da je takozvana nezavisnost Kosova za njih završena stvar i da će i dalje nastaviti da tretiraju Kosovo kao državu. Ova prva zvanična izjava koja se tiče Kosova govori da su pojedini imali nerealna očekivanja, i da će Trampova administracija slediti politiku prethodne – kaže za Telegraf, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Printskrin: Telegraf

Printskrin: Telegraf

Drecun kaže da SAD žele da zaokruže samoproglašenu nezavisnost Kosova formiranjem tzv. “Oružanih snaga Kosova”, i da u tom smislu treba menjati Ustav.

– To izgleda znači da će se tražiti rešenje da se izbegne prepreka u parlamentu u Prištini za formiranje te formacije, a ta prepreka je protivljenje srpskog naroda – napominje Drecun.

Srbija mora maksimalno da ubrza svoje lobiranje u vezi sa Trampom, kaže za naš portal, Dragomir Anđelković, politički analitičar. On smatra da postoji mogućnost da Tramp misli jedno, a njegovi saradnici imaju drugo mišljenje.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

Bitno je da Tramp shvati implikacije najavljenih mera. Na nama je da krenemo da lobiramo – pojašanja Anđelković.

Inače, osim stava o Bezbednosnim snagama Kosova, Drecun je zabrinut i zbog Matisove izjave da će najverovatnije biti zahtevano od Srbije da pre članstva u Evropskoj uniju prizna Kosovo kao državu.

U tom smislu, Drecun kaže da prva poruka Trampove administracije u vezi sa Kosovom ne ohrabruje.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs/Beta)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top