All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ponavlja se “MASAKR SUBOTNJE VEČERI”: Tramp smenio glavnu državnu advokaticu, pravi sve ekstremnije korake (VIDEO)

Novi predsednik Amerike Donald Tramp pravi sve ekstremnije korake, njegovi ukazi o zabrani ulaska svih izbeglica u SAD u ponedeljak su prerasle u pravu političku krizu, a dostigle su vrhunac kada je otpustio glavnog državnog tužioca Seli Jejts. Novi vršilac ove dužnosti biće Dejn Bent.

Seli Jejts koja je na dužnosti ostala kao Obamin kadar napisala je pismo u kome kao šefica svih državnih tužioca i čelnica američkog ministarstva pravosuđa objavljuje da institucija koju vodi nema nameru da na sudovima brani Trampov ukaz.

Moj zadatak je da osiguram da stavovi koje zauzimamo na sudovima budu u skladu s obavezom ove institucije da uvek teži pravdi i da brani ono što je ispravno. U ovom trenutku nisam uverena da bi odbrana izvršenog ukaza bila u skladu s mojim zadatkom, a takođe nisam uverena da je ovaj ukaz uopšte zakonit – rekla je Jejts.

Usledio je ekspresan Trampov odgovor koji je samo nekoliko sati posle doneo odluku o smeni Jejts i postavljanju Dane Boenteja za novog v.d. glavnog državnog tužioca. U saopštenju koje je Bela kuća tim povodom objavila stoji da je Jejts “izdala ministarstvo pravoduđa”, a da demokrati u Kongresu namerno otežu s potvrdom Sesionsa kako bi opsruirali Trampove političke ciljeve.

Tramp bi mogao da se nađe u velikom problemu zbog smene Jejtsa jer njen privremeni naslednik, za razliku od nje, nema ovlašćenja da potpiše nalog za praćenje i prisluškivanje ljudi koje se sumnjiči da su strani špijuni.

NYT navodi da situacija u kojoj je Jejts odbila da sasluša predsednika podseća na dramu iz 1973. godine poznatu kao “Masakr subotnje večeri”, kada je tadašnji predsednik Ričard Nikson od glavnog državnog tužioca Eliota Ričardsona i njegovog zamenika Vilijama Rukelshausa zahtevao da smene specijalnog tužioca u slučaju Votergejt. To je tada izazvalo ustavnu krizu, a specijalnog tužioca Arčibalda Koksa smenio je Robert Brok.

Dejn Bente  obećao je da će braniti kontroverznu uredbu o zabrani ulaska u SAD državljanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja američkog predsednika Donalda Trampa. On  je to saopštio samo nekoliko sati nakon što je Tramp smenio prethodnog v.d. državnog tužioca Seli Jejts, koja se usprotivila toj uredbi i dovela u njenu legalnost, preneo je AFP.

Na osnovu analize Kancelarije za pravne savete koja je utvrdila da je izvršna naredba očigledno zakonita i odgovarajuće izrađena, ja ovim putem poništavam smernice bivšeg v.d državnog tužioca Seli Jejts 30. januara 2017, i nalažem pripadnicima Ministarstva pravde da vrše svoju zakletu dužnost i brane zakonite naredbe našeg predsednika –  naveo je Bente u saopštenju.

Pogledajte video:

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top