All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Tomislav je pre dve godine otet u Egiptu: Džihadisti su mu odrubili glavu, ali njegovo telo nikada nije pronađeno! U njegovom selu – muk…

Nakon isteka roka koji je ISIS postavio, o Tomislavu se nije znalo ništa do 12. avgusta kada je objavljen snimak njegovog pogubljenja

Tomislav Salopek (31) iz Vrpolja pored Slavonskog Broda radio je kao geodetski tehničar u Egiptu kada su ga 22. jula 2015. godine, iz automobila u blizini Kaira oteli džihadisti ISIS-a. Nakon nekoliko dana agonije, pretnji i ultimatuma, Islamska država je pogubila nesrećnog Hrvata.

Prvu vest o otmici objavio je “Franse pres” dva dana kasnije izvestivši da su nepoznati napadači u Egiptu oteli hrvatskog državljanina koji je u toj zemlji radio za francusku firmu.

Desetak dana ništa se nije znalo o sudbini otetog Hrvata, a onda se 5. avgusta na internetu pojavio snimak na kojem tzv. Islamska država preti pogubljenjem Salopeka u roku od 48 sati ako se ne oslobode muslimanske žene iz egipatskih zatvora, prenosi 24sata.hr.

Vesna Pusić, tadašnja ministarka spoljnih poslova, hitno je otputovala u Egipat. Ona je tražila pomoć svog egipatskog kolege, a Tomislavov otac je molio otmičare da ga puste. Firma za koju je radio svakodnevno je slala mejl otmičarima, ali odgovor nikad nije stigao.

Nakon isteka roka koji je ISIS postavio, o Tomislavu se nije znalo ništa do 12. avgusta kada je objavljen snimak njegovog pogubljenja. Telo nikad je pronađeno, a mnogobrojni analitičari slažu se da verovatno nikad neće ni biti nađeno i vraćeno porodici. Ista je situacija i s telima ostalih zarobljenika koje je tzv. Islamska država pogubila.

Objavljena je i fotografija za koju su džihadisti tvrdili da je autentična.

Tomislav je iza sebe ostavio suprugu Natašu i dvoje male dece. U trenutku kad je otet, Tomislav je planirao godišnji odmor sa svojom porodicom, prenosi Index.hr.

Egipatske vlasti objavile su u novembru 2015. kako je ubijen Salopekov krvnik i vodeći islamistički militant u Egiptu, Ahraf Ali al-Gharabali.

Nakon brutalne otmice i objavljivanja fotografije pogubljenja Salopeka, njegovo rodno Vrpolje bilo je obavijeno velom ćutanja. Niko od meštana nije hteo apsolutno ništa javno reći o tom slučaju. Poneki od njih, krišom i kroz šapat, rećiće da je čitav slučaj misteriozan i da iznad svega poštuju molbu porodice Salopek da se o njemu ne govori, prenosi express.hr.

Nekoliko sati nakon njegovog pogubljenja supruga Nataša je za AFP rekla da želi da veruje da je njen Tomislav i dalje živ i da nada poslednja umire.

 

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top