All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

To je neprijateljski korak, uskoro sledi žestok odgovor: Ruski ambasador u Hrvatskoj reagovao povodom proterivanja diplomate (VIDEO)

Hrvatska je ovim potezom stala uz SAD i još 14 zemalja Evropske unije u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.

Ruski ambasador u Zagrebu izrazila je žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala, ocenivši taj potez “neprijateljskim”.

Hrvatska je ovim potezom stala uz SAD i još 14 zemalja Evropske unije u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala  u Velikoj Britaniji. Te zemlje su u ponedeljak u usklađenoj akciji proterale više desetina ruskih diplomata, prenosi Hina.

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Ruski ambasador u Hrvatskoj, Anvar Azimov, oštro je osudilo ovaj potez Hrvatske koji je nazvao “neprijateljskim korakom”.

– Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, sledeći u koloseku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU i NATO, donela brzopletu i loše smišljenu odluku, čije će posledice negativno odjeknuti na dalji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-ekonomski deo – saopšteno je iz ambasade.

U saopštenju ruske ambasade navodi se da Rusija neće ostati bez odgovora, pa će protivmere biti preduzete u najkraćem roku.

Foto: Wikipedia, Printskrin: Youtube/Veleposlanstvo Rusije

Premijer Plenković je na vanrednoj konferenciji za novinare objavio da je Hrvatska odlučila da se solidariše s Ujedinjenim Kraljevstvom u slanju političke poruke Rusiji zbog napada na ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj tako što će akreditiranog ruskog diplomatu u Hrvatskoj proglasiti “personom non grata”, pritom ne navodeći ime diplomate.

– Reč je o političkoj poruci solidarnosti s obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naš saveznik i partner u EU i NATO savezu – kazao je Plenković.

Hrvatska može očekivati odgovor iz Moskve u nekoliko narednih dana

Analitičarka Jelena Jurišić, inače poznavalac hrvatsko-ruskih odnosa, istakla je za portal Dnevnik.hr, da bi Hrvatska vrlo brzo mogla očekivati proterivanje hrvatskog diplomate iz Moskve.

Ona ističe da je takva odluka bila očekivana, jer je još krajem prošle nedelje bilo jasno da je Hrvatska jedna od zemalja koje su stale uz Veliku Britaniju i dodaje da Hrvatska ubrzo može očekivati odgovor Rusije.

Foto: Wikipedia/Pavelegorov

– Možemo očekivati da i Moskva u sledećih nedelju dana protera jednog našeg diplomatu. Ipak, odlazak jednog ruskog diplomate iz Zagreba gde ih ukupno ima 22, neće ništa značiti. S druge strane, mi u našoj ambasadi u Rusiji imamo troje diplomata, ambasadora i vojnog atašea – rekla je Jurišić.

Proteruje se samo jedan diplomata, ambasador ostaje

Hrvatska se pridružila ovoj ad hoc koaliciji Zapada koja Rusiji želi da pošalje najsnažniji mogući signal da ne može nekažnjeno kršiti međunarodno pravo. Ipak, vlada Andreja Plenkovića očigledno je taj odgovor svela na najmanju moguću meru, proterujući samo jednog diplomatu, prenosi Index.hr.

Može se zaključiti da su odgovori većine zemalja prilično odmereni, jer nisu proterale ambasadore Ruske Federacije. To su navodno učinile samo Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija, koje su tradicionalno u vrlo hladnim odnosima s Rusijom.
Ni Velika Britanija ni Sjedinjene države nisu proterale ruskog ambasadora, pa tako ni Anvar Azimov nema razloga za brigu.

Ipak, to ne znači da bi značaj ovih diplomatskih mera trebalo podcenjivati. Kako je rekao britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, radi se o “najvećem kolektivnom proterivanju ruskih obaveštajaca ikada”.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top