All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Tirana moli Zagreb da ne izručuje Srbiji Albanca koji je upravljao dronom: Čeka se odluka hrvatskog Vrhovnog suda

– Postoji osnova da se Ismail Morina ne izruči Srbiji – napisao je albanski ministar pravde u pismu hrvatskom kolegi

Albanija je od vlasti u Zagrebu zatražila da ne izručuju Srbiji, Ismaila Morinu koji je upravljao dronom na utakmici između Srbije i Albanije, navodeći da su “optužbe protiv njega političke”, kao i da bi mu u slučaju ekstradicije “život bio ugrožen”, pišu mediji u Tirani, a o ovom slučaju treba da se oglasi hrvatski Vrhovni sud.

– Smatramo da postoji osnova da se Ismail Morina ne izruči Srbiji – napisao je albanski ministar pravde Gazmend Bardi u pismu hrvatskom kolegi, naglašavajući da u optužnici protiv Morine “postoji dovoljno elemenata kako bi se taj dokument ocenio kao politički”.

– Uvereni smo da bi život Ismaila Morine bio ugrožen ukoliko bi bio izručen Srbiji – navodi se u pismu albanskog ministra pravde.

Pismo albanskog ministra usledilo je posle hapšenja Morine u Dubrovniku i odluke prvostepenog suda da omogući njegovo izručenje Srbiji. Morina je krajem jula zatražio politički azil u Hrvatskoj i podneo žalbu Vrhovnom sudu na odluku o izručenju.

Morina je osumnjičen da je na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija u oktobru 2014. u Beogradu upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa “Etničke Albanije”, što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

Hrvatsko pravosuđe se još nije oglašavalo povodom molbe Ismaila Morine da mu se u toj državi dodeli politički azil. Prema navodima njegovog advokata Darka Butigana, ekstradicioni postupak pred Vrhovnim sudom mogao bi da potraje nekoliko meseci.

Albanska policija je 7. oktobra 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja oružja, ali ga je albanski vrhovni sud pustio iz zatvora posle više od tri meseca i odredio mu kućni pritvor.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije u saopštenju poziva vladu te zemlje da “interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji”.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top