All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Tamnovanje novinara Jova Martinovića: “Farsa i sramota za Crnu Goru”!

Jovo Martinović, koji je uhapšen u oktobru 2015. godine zbog navodne umešanosti u trgovinu narkoticima i povezanosti sa kriminalnim organizacijama kao što je grupa Pink Panteri, pušten je početkom meseca iz prizvora koji su najeminentiji svetski novinari opisali u najmanju ruku kao skandalozan.

Martinović je svoju karijeru posvetio istraživanju organizovanog kriminala na Balkanu, zbog čega je po prirodi posla morao da dolazi u kontakt sa ljudima iz kriminalnih krugova, a ono što je pokušao da razotkrije, stavljeno mu je na teret kao krivično delo.
Glavni odgovorni urednik Newsweek International Metju MekAlester prokomentarisao je za srpsko izdanje ceo slučaj: ”

“Veoma se radujem što Jovo više nije u pritvoru. On je izuzetan novinar, sa kojim sam sarađivao u više navrata tokom prethodnih 18 godina. Nadam sa da će slučaj biti okončan brzim i pravičnim rešenjem”.

Met MekAlester; Izvor: Privatna arhiva

Foto: Met MekAlester; Izvor: Privatna arhiva

“Lakrdija je što moramo da slavimo kada nevinu osobu puste iz zatvora nakon godinu i po dana i kada je ‘napredak’ zapravo nazadovanje. Jovo je uvek radio s poštovanjem, integritetom i poštenjem. Jednostavno, crnogorska vlada je inkompetentna i nesposobna da uvidi stvarnost – nepopravljiva korupcija, nepoštenje i političko nazadovanje su pravi kriminalci ovde, ne Jovo”, reklao je za Newsweek Srbija jedan od najistaknutijih svetskih fotoreportera Donald Veber

Donald Veber; Izvor: Privatna arhiva

Foto: Donald Veber; Izvor: Privatna arhiva

Jedan od najznačajnijih svetskih istraživačkih novinara Majkl Montgomeri, poznat u regionu po istrazi slučaja “žuta kuća”, na severu Albanije, rekao je za Newsweek: “Puštanje Jova Martinovića iz zatvora je dobrodošla vest. Ipak, njegovo suđenje, koje je još uvek u toku, predstavlja sramotu za zemlju koja nastoji da postane članica NATO i EU. Tužioci su u potpunosti omanuli u pokušaju da predstave kredibilne dokaze koji bi podržali optužbe protiv Martinovića. Jedino ko je imao koristi od ove farse su gangsteri i korumpirani političari.”

Majkl Montgomeri na Newsweek konferenciji o slobodi medija; Autor; Zorana Jevtić

Foto: Majkl Montgomeri na Newsweek konferenciji o slobodi medija; Autor; Zorana Jevtić

“Veliko je olakšanje za brojne Jovove kolege u Evropi i SAD što je konačno oslobođen. Slučaj protiv njega je besmislen. Svako ko poznaje ovog principijelnog novinara zna da su optužbe protiv njega potpuno lažne. Nadam se da će se tužilac dozvati pameti i odvaciti optužbe protiv njega”, rekao je za Newsweek Srbija Stiven Smit, izvršni urednik “APM Reports”, dokumentarne i istraživačke jedinice pri “American Public Media”.

Stiven Smit; Izvor: Privatna arhiiva

Foto: Stiven Smit; Izvor: Privatna arhiiva

Petra de Koning, urednica holandskih novina “NRC Handelsblad”, takođe je za Newsweek prokomentarisala čitav slučaj Martinoivićevog puštanja na slobodu: “Jako mi je drago da je Jovo konačno oslobođen. Nikada nije trebalo da se nađe u zatvoru i veoma se nadam da će crnogorske vlasti uvideti da ne mogu da ućutkaju novinare i da ih svet posmatra.”

Petra de Koning; Izvor: Privatna arhiva

Foto: Petra de Koning; Izvor: Privatna arhiva

“Oslobađanje Jova je veoma pozitivan korak, iako veoma zakasneo. Optužbe protiv njega otvaraju veoma ozbiljna pitanja o integritetu sudstva i zaštite slovode govora (u Crnoj Gori). Puštanje Jova na slobodu, i nadamo se njevo potpuno oslobađanje od optužbi, trebalo bi da doprinese stvaranju uslova u kojima ovakve travestije pravde više neće biti moguće”, rekao je za Newsweek Srbija Džejms M. Dorsi, viši saradnik Škole za međunarodne studije “S. Rajaratnam” pri Nanjang tehnološkom Univerzitetu u Singapuru.

Džejms M. Dorsi; Izvor: Privatna arhiva

Foto: Džejms M. Dorsi; Izvor: Privatna arhiva

Dijaspora.news/Newsweek/PIŠE Novak Lukovac

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top