All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SVIJET ZABRINUT: Približava se kraj bananama!?

Svijet se ne može zasititi banana, najprodavanijeg voća na planeti. Ali banane kakve poznajemo na zapadu pod ozbiljnom su prijetnjom potpunog uništenja.

Pola globalne proizvodnje banana i 99 posto količine koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti Cavendish, kojoj prijeti soj pogubnog gljivičnog oboljenja TR4, prenosi Hina.

 – Zasad nemamo učinkoviti način borbe protiv soja TR4 i jednom kad zarazi plantažu može ostati u tlu desetljećima – objavila je nedavno UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

TR4 otkriven je u jugoistočnoj Aziji 90-ih godina i od tada se proširio u Afriku i dijelove Bliskog istoka. Kada bi zahvatio Indiju, najvećeg svjetskog proizvođača banana, ili Ekvador, najvećeg svjetskog izvoznika, posljedice bi mogle biti razorne.

Stručnjaci kažu da problem izaziva globalnu zabrinutost zbog prevelike ovisnosti o sorti Cavendish, nasljeđu zelene revolucije 60-ih godina kojom je znatno povećana proizvodnja zbog upotrebe mehanizacije i hemijskih gnojiva.

Proizvodnja banana se više nego učetverostručila u posljednjih pet desetljeća i skočila s 22 miliona tona 1961. na više od 107 miliona tona 2013. godine, po statistikama FAO-a.

Ali nije problem samo u bananama.

– Mehanizacija ne može djelovati bez standardizacije – objašnjava dr. Chikelu Mba, nigerijski genetičar u FAO-u.

– Kako bi iskoristili kombajn ili drugu mehanizaciju trebaju vam biljke koje rastu do iste visine, koje zriju u isto vrijeme i tako dalje. Ta uniformiranost ugrožava naš prehrambeni sistem – rekao je Mba za dpa.

– U neku ruku, naš uspjeh je i naša noćna mora – naglasio je.

DIJASPORA.NEWS / izvor avaz.ba

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top