All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Sve više naših građana LETUJE U ALBANIJI, a evo šta kažu da im je VELIKI PROBLEM

Povoljan, a kvalitetan hotelski smeštaj, prostrane, nezagađene plaže i čisto tirkizno more, prednosti su letovališta u Albaniji koje navode naše turističke agencije koje u svojoj ponudi imaju ove destinacije.

Možda je i to privuklo naše turiste koji se sve više interesuju za letovanje u toj zemlji, ali oni koji se ove godine odluče za Albaniju treba da znaju da će prevoz morati da organizuju samostalno. Upravo to je, za one koji su već letovali u Albaniji predstavljalo problem.

– Tamo se turizam razvija, sve je lepo uređeno i postoji interesovanje naših turista, ne kao za Grčku, ali je zapaženo veće u odnosu na prošlu godinu. Upita imamo zaista dosta, a u poslednjih mesec dana su počele i realizacije aranžmana – kažu nam u jednoj beogradskoj turističkoj agenciji.

Hoteli bolji i jeftiniji nego u Grčkoj

Oni napominju da to što se priča da je u Albaniji jeftino letovanje, ne znači da ćete tamo provesti odmor u hotelu za ekstremno male pare.

– Cene hotelskog smeštaja nisu toliko različite u odnosu na Crnu Goru, Hrvatsku ili Grčku. Razlika je u kategorizaciji hotela u smislu da je hotel sa 3 zvezdice u Albaniji mnogo bolji, a povoljniji od hotela sa 3 zvezdice u Grčkoj. Tamo već godinama ima dosta turista iz različitih zemalja i to su su turistički centri kao i bilo koji drugi – objašnjavaju u agenciji.

Vlasnik turističke agencije i hotelijer iz Albanije, Muhamed Kurmemi, kaže da oni svake godine nude nešto novo kada je reč o hotelskom smeštaju i destinacijama.

– Ove godine prioritet smo dali južnom delu Albanije – izjavio je Kurmemi za Tanjug.

U Draču 10 dana za 350 evra

Naše turističke agencije uglavnom šalju turiste u Drač, a u opticaju su još Saranda i Valona. Recimo, za desetodnevno letovanje u jeku sezone u hotelu sa tri zvezdice i polupansionskom uslugom u Draču koštaće vas oko 350 evra.

Hoteli na plaži u DračuFOTO: BELVI.RS / PROMO
Hoteli na plaži u Draču

Cene hotela sa 4 zvezdice u Draču, na bazi polupansiona kreću se od 29 do 45 evra po osobi dnevno, dok jedna zvezdica manje spušta cenu za oko 8 evra. Hotel sa 4 zvezdice u Valoni na bazi noćenja sa doručkom košta od 33 do 38 evra po osobi, a u Sarandi recimo hotel sa 3 zvezdice može da se nađe u rasponu od 22 do 34 evra, u zavisnosti od termina.

Jeftina hrana i piće

Od onih koji su imali priliku da letuju prošle godine u Albaniji saznajemo da su cene hrane i pića nešto povoljnije pa svako može da nađe neku svoju računicu.

– Mi smo išli u sopstvenoj organizaciji na letovanje u Albaniju i izašlo nas je prilično povoljno. Recimo sokovi, pivo, kafa i hrana su za oko 30 odsto jeftiniji nego u Grčkoj – ispričao nam je Nebojša iz Beograda.

U Sarandi je letovala Marija iz Surdulice, gde je sa porodicom boravila 15 dana.

– Prelepa je priroda, klima je odlična, a cene povoljne. Hrana izvrsna, obroci obilni i ukusni – podelila je utiske Marija.

SarandaFOTO: SHUTTERSTOCK
Saranda

Treba napomenuti da bi zainteresovani turisti trebali da se raspitaju u agencijama detaljno o veličinama soba u određenim hotelima jer su uglavnom u ponudi sobe za dve osobe, pa četvoročlane porodice moraju da provere da li u određenom hotelu postoje veće sobe.

Prevoz morate sami da organizujete

Takođe, možda nekima predstavlja problem što naše agencije nemaju u ponudi organizovani prevoz, nego se sve svodi na sopstveni, ali ove sezone se po tom pitanju neće ništa menjati.

Zato valja napomenuti da osim autobusa i kola, turistima su na raspolaganju tri leta nedeljno iz Beograda za Tiranu, a za dve godine trebalo bi da bude izgrađen i aerodrom u južnom delu Albanije, u Valoni, što će omogućiti bolju povezanost i brži dolazak turista.

Kako je nedavno istaknuto, jedan od značajnih regionalnih projekata je i plan da se gradi auto put Niš-Priština-Tirana-Drač.

Plaža u DračuFOTO: MALTON DIBRA / EPA;
Plaža u Draču

Što se tiče samog turizma, prema nekim najavama uskoro bi i investitori iz Srbije trebalo da učestvuju unapređenju hotelijerstva u Albaniji.

Naime, tamo se gradi sve više luksuznih hotela na 450 kilometara plaža, a brojni investitori iz Srbije zainteresovani su za ulaganje.

– Politički odnosi su dobri i oni su dali vetar u leđa našoj zajedničkoj saradnji. Prošle godine je bilo nekoliko kompanija iz Srbije koje su želele da ulažu, kako same, tako u saradnji sa kompanijama iz Albanije u hotelijerstvo – kaže Nenad Đurđević, direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije.

(dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top