All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

ŠVAJCARSKI MEDIJI: Hrvatska je problematično dete EU u kojoj se relativizuje fašizam

Hrvatska je odavno “problematično dete” Evropske unije i predstavlja negativnu reklamu za dalje proširenje, piše švajcarski list Bener Ceitung u osvrtima na revitalizaciju ustaštva i slične događaje u najmlađoj članici Unije.
Podseća da je na otvaranje gradskog pozorišta 1895. došao lično Franc Jozef I, a da je trg na kojem se ono nalazi od 1946. bio posvećen maršalu Titu.

Posle emotivne rasprave gradska skupština je početkom septembra odlučila da prekrsti trg. On se sad zove Trg Republike Hrvatske. Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture, koji je devedesetih godina okolo hodao s fašističkom kapom, hvalio je tu odluku rečima da su žrtve ‘komunističkog, titoističkog terora’ konačno doživele zadovoljštinu, piše ciriški dnevnik.

Otkako se Hrvatska izdvojila iz Jugoslavije ona vodi rasprave o svojoj istoriji. Desnica radi na ‘antitotalitarnom konsenzusu’, koji izjednačava Titovu višenacionalnu diktaturu s fašističkim ustaškim režimom.

Ali, to je istorijski pogrešno, navodi list i dodaje da je Titov režim imao vrlo represivne strane, ali je osigurao milionima ljudi skromno blagostanje i količinu slobode kakvu nije poznavala ni jedna druga socijalistička država.
Berner cajtung se takođe bavi Hrvatskom naglašavajući da je njeno ponašanje “antireklama za proširenje EU”.

Dopisnici pišu da je i smrt uglednog publiciste Slavka Goldštajna izazvala poplavu uvreda na njegov račun u svetovima interneta, gde je nazivan lažovom, izdajnikom zemlje, jevrejskim rasistom ili antihristom, a citirajući Index.hr ove novine to navode kao još jedan dokaz fašizacije hrvatskog društva.

Kao argumente navodi propovedi mržnje nacionalističkih sveštenika protiv nekadašnjih partizana i srpske manjine, paljenje njihovih novina i višemesečne rasprave o tome da li je prihvatljiva spomen ploča s fašističkim ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’.

Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović stvar relativizuje izjavom da je to stari hrvatski pozdrav koji je nažalost kompromitovan, a za premijera Andreja Plenkovića autor tvrdi da je izgubio kontrolu nad nacionalističkim krilom svoga konzervativnog HDZ-a.

Autor dalje podseća na ulogu Ive Sanadera u približavanju Hrvatske NATO i Evropskoj uniji dok nije zbog bezbrojnih korupcionaških skandala završio iza rešetaka, zatim na ulazak Hrvatske u EU u vreme premijera Zorana Milanovića i prihvatanje zakona kojim se htelo sprečiti izručenje bivših čelnika jugoslovenske tajne službe Nemačkoj te o najnovijim sukobima Hrvatske sa susedima.

“Tvrdoglavi balkanski prkos određuje ophođenje Hrvatske i s drugim, ništa manje tvrdoglavim bivšim jugoslovenskim partnerima: obzir prema nacionalističkim osećanjima u samoj zemlji otežava Zagrebu traženje kompromisa sa susedima”, zaključuje se u tekstu.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top