All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

SUTRA JE ARANĐELOVDAN: Ove običaje poštuju svi pravoslavni vernici!

Pravoslavni vernici sutra slave Sabor svetog Arhangela Mihaila ili Aranđelovdan. Po brojnosti svečara, Aranđelovdan je na drugom mestu slava kod Srba, iza Nikoljdana.

Arhangel Mihailo je “vođa nebeskih vojski” koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

 Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo.

Na ikonama je predstavljen kako u svojoj desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a narodno verovanje kazuje da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

Mnoga su narodna verovanja ο ovom Anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Ovaj dan ustanovljen je kao praznik Arhangela Mihaila u vreme Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326).

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhanđel Mihailo dobi jesenje i zimsko vreme. Vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme Arhanđel luta svetom obučen u prosjaka da izgradi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne terate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vernike, kazniti.

Arhangel Mihailo se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Mnoga su narodna verovanja ο Svetom Arhangelu Mihailu. U nekim krajevima Srbije još i danas pažljivo prate vremenske prilike na Aranđelovdan. Kaže se: „Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća!“ Ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Verovanje kaže da arhangel Mihailo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak.

2 0 komentara

2 Comments

  1. Pingback: Sprema li se žito za Aranđelovdan? Evo šta je rekao patrijarh Pavle – Dijaspora News

  2. Pingback: DANAS JE ARANĐELOVDAN: Vernici se mole da pobede zlo u sebu – Dijaspora News

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top