All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Sprema li se žito za Aranđelovdan? Evo šta je rekao patrijarh Pavle

Pošto se sveti Mihailo smatra živim svetiteljem, mnogi vernici smatraju da na Aranđelovdan ne treba spremati žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

SUTRA JE ARANĐELOVDAN: Ove običaje poštuju svi pravoslavni vernici!

Žito za slavu se ne donosi za sveca već za naše upokojene pretke.

Čak je i patrijarh Pavle u svojoj drugoj knjizi “Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere” objasnio ispravnost prakse da se žito sprema na praznik Sv. Arhangela Mihaila.

Ovaj hrišćanski praznik na drugom je mestu po broju Srba koji ga obeležava kao svoju krsnu slavu.

Arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac – vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Koljivo, ili žito, se sprema ne za svete koji su umrli, već kako se u samoj molitvi za osvećenje koljiva sveštenik moli, da se koljivo prinosi u slavu Boga, “u čast i spomen svetog (izgovara se ime slave porodice), i u pomen onih koji umreše u blagočestivoj veri”.

Ovo je najbitniji deo molitve u kojoj se otkriva smisao pripremanja koljiva za Krsnu slavu. Krsna slava sa slavskim kolačem i koljivom se prinosi Boga radi i u čast krsnog svetoga kao zaštitnika porodice.

Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji sada žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva sutra slave Sabor svetog Arhangela Mihaila ili Aranđelovdan.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top