All for Joomla All for Webmasters
DRUŠTVO

Starbaks od 15.aprila u Beogradu

Do kraja godine biće otvoreno još deset lokala čuvenog brenda u glavnom gradu Srbije. Natpis i na ćirilici zahvaljujući insistiranju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije gde je Starbaks došao.

U Beogradu će 15. aprila biti otvoren prvi Starbaks, a natpis čuvenog brenda biće ispisan i ćirilicom!

Do kraja godine u glavnom gradu biće otvoreno još 10 njihovih lokala, a natpis na ćirilici je izričit uslov koji je postavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Da podsetimo, Starbaks je pristao da njegov logo bude ispisan na ćirilici još samo u Moskvi!

Gradska uprava uveliko radi na tome da svi veliki strani trgovinski lanci koji posluju u Beogradu uskoro svoje firme istaknu i na ćiriličnom pismu.

Upravo su, u toku pregovori sa čuvenim lancem brze hrane Mekdonalds, čiji će naziv uskoro takođe pisati na ćirilici!

Skupština grada će na današnjoj sednici doneti prvu konkretnu odluku u cilju zaštite i promovisanja ćirilice, koja će se odnositi na firme.

– Pred odbornicima će se naći odluka prema kojoj će Grad Beograd svim pravnim i fizičkim licima koji su zakupci poslovnog prostora u prostorijama gde je vlasnik Grad Beograd dati dodatni popust od pet odsto ukoliko imaju istaknutu firmu na ćirilici. Na taj način želimo da pomognemo da se očuva ćirilica i da, kao Grad, damo konkretan doprinos – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Najavio je da će se u narednom periodu osmisliti i druge mere iz nadležnosti Grada Beograda, u cilju zaštite ćirilice.

– Želimo da na ovaj način podstaknemo i druge lokalne samouprave u Srbiji, kao i druge državne institucije da se učini više na zaštiti ćirilice. Ćirilica i latinica su naša pisma, ali ćirilica je naše izvorno pismo i mislim da kao lokalna samouprava imamo obavezu da učinimo sve da promovišemo ćirlicu i da je dodatno zaštitimo – istakao je Vesić.

Moramo da cenimo našu kulturu, da je cene i drugi

Vesić je novinarima rekao da je to još jedan primer promovisanja ćirilice i uslov koji je postavljen kompaniji Starbaks.

– Moj uslov prilikom pregovora sa Starbaksom je bio da natpis, pored onog na latinici, bude i na ćirilici – rekao je Vesić i dodao da ako sami ne cenimo svoju kulturu, neće je ceniti ni drugi.

On je naveo da, u cilju promovisanja ćirilice, ove mere treba da prate i dodatne i dodao da veruje da će i drugi organi koji nisu samo organi lokalne samouprave učinti sve da se zaštiti ćirilica.

Vesić je najavio da će Grad u narednom periodu razmišljati i o firmarinama, odnosno da kompanije koje imaju istaknute firme na ćirilici plaćaju i niže firmarine i neke druge takse.

– Ovo je nešto na šta smo posebno ponosni i verujemo da će ova odluka koju donosimo sutra biti primer za sve u Srbiji kako treba da štitimo naše pismo…niko neće zašiti naše pismo i kulturu ako to ne budemo uradili sami i zato je ova odluka koju sutra donosimo posebno važna – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Dijaspora.news/Vesti-online.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top