All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Sekte haraju Srbijom!

Opasnost od sekti i kultova sve više vreba sa interneta upozoravaju srpski stručnjaci. Borci protiv te za pojedinca razorne i po društvo opasne pošasti ukazuju da je cilj sekti iskorišćavanje ljudske slabosti radi sticanja koristi.
U pridobijanju sledbenika, kako objašnjava član Evropske federacije za borbu protiv sekti Zoran Luković, osim dopisivanja putem društvenih mreža, postoji i vizuelna komunikacija Skajpom koju rade „uvežbani gurui“. U cilju omasovljenja, prema njegovim rečima, ove dobro organizovane grupe destruktivnog delovanja, ne prezaju ni od čega.

– One idu tragom naših potreba, onog što želimo, za čim žudimo, a što najčešće u komunikaciji preko interneta odajemo. Nude određene stvari, nama se svide ta laka rešenja i krenemo ka njima – pojasnio je Luković.

On ukazuje da sekta, odnosno njen član s kojim se ostvaruje virtuelni kontakt, razmišlja komercijalno.

– Mi smo za njih konzumenti, potrošači, neko ko treba nešto da uloži. Mi očekujemo pomoć, a ona nam se daje u etapama. Kroz te etape najčešće dajemo novac i izgube se vreme i nada – rekao je Luković.

Strpljenje i odricanje
Nakon toga neretko dolazi, kako kaže, do konkretne komunikacije putem Skajpa. Stoga upozorava da se sekte danas mogu uočiti kroz načine na koje nam se nude, a ne kroz organizaciju.

– Važno je da bliske osobe žrtve sekti sarađuju i budu strpljive. Rad sa nekim ko je u sekti ne može da bude kraći od šest meseci. To je strpljiv rad, pun odricanja i pažljivih poteza, jer je član sekte zaista poverovao u nešto i krenuo od nekog svog deficita u životu – rekao je naš sagovornik.

Luković je istakao da je važno obaveštavati javnost kada sekte promene način manipulacije i upozorio da bilo koja priča o bezbednosti na internetu nije potpuna ako preskače problematiku sekti.

Seksualno iskorišćavanje
Država, međutim, nema regulativu koja bi se podrobnije bavila sektama, kaže za „Vesti“ advokat Miroslav Vasić. On dodaje da je novi talas tehnologija doneo razlike u nastupu i organizaciji sekti. Internet komunikacija ne može da bude zabranjena i teško se locira, što je otežalo prepoznavanje delovanja sekti.

– Ranije su delovale tradicionalne sekte, čije su se postavke i dometi znali, a danas je komplikovanije jer odstupaju od klišea. Više nemaju klasični oblik, niti su dosledne u ideologiji, već osluškuju potencijalne žrtve. Prema njihovim slabostima oblikuju cilj koji se, osim kod satanista, gotovo uvek svodi na materijalni, ali postoji i seksualno i drugo iskorišćavanje – pojašnjava naš sagovornik.

On ukazuje da sekte žrtvu uništavaju ekonomski i psihofizički izolujući je od porodice i prijatelja. Time sekte uništavaju i porodicu.

– Veoma su opasni i država mora da donese zakon i uspostavi mehanizme delovanja protiv sekti – zaključuje Vasić.

Francuski model
– Srbija nema kao Francuska legislativu koja bi podrazumevala da se delovanju sekti suprotstavi država. Umesto toga, time se godinama bavimo mi kao grupa volontera stručnjaka u Centru za antropološke studije gde pružamo pravnu, savetodavnu, medicinsku, psihološku i drugu pomoć – rekao je Vasić.

Uzmu dušu i pare
Zoran Luković kaže da ljudi ulože od 1.000 do 30.000 evra, jer veruju da idu ka duhovnoj aristokratiji.

– Prihvataju mogućnost da budu mesije i gurui, da rukovode određenim ljudima. A takve ponude koštaju – upozorava Luković.

Dodaje da to rade i srednjoškolci iz potrebe da polože maturu ili da budu u centru pažnje. Novac uzimaju od roditelja, na primer za kurseve stranih jezika, a proslede ih sektama.

Okrenite se porodici
Sociolog Bojan Panaotović ne spori da postoje izuzetno destruktivne sekte, ali ukazuje da osim njih sa interneta vrebaju i drugi centri moći i organizacije pogubne po ličnost.

– Naročito je važno da deca i maloletnici ne upadnu u kandže takvog uticaja. Zato bi roditelji trebalo da budu tehnološki pismeni i prate da im mališani ili tinejdžeri ne skrenu na stranputicu – kaže Panaotović.

On napominje da ni odrasle osobe ne smeju da dozvole da budu zavedene i da im se „proda rog za sveću“.

– Treba da znaju da ih neće prosvetliti ono što se traži od njih: da zaborave porodicu, prijatelje, posao, ceo dotadašnji život i da daju novac i mladost – priča ovaj sociolog i odraslim osobama savetuje „filter zdravog razuma“.

Čovek, prema njegovim rečima, treba da se okrene, druženju, čitanju, šetnjama, poslu i svakodnevnoj komunikaciji sa okruženjem, a da smanji vreme provedeno uz kompjuter ili mobilni telefon.

Moćni kao FBI
Sekte su, ističe publicista i profesor Vladimir Dimitrijević, uvek koristile najmodernija tehnička sredstva za pridobijanje sledbenika, kao i razne oblike manipulacije radi približavanja ciljnim grupama.

– Internet od početka omogućuje da njihovo delovanje bude prilagođeno onima koji se nalaze u kriznom periodu ili su u potrazi za smislom života. Treba imati u vidu i da sekte uz pomoć interneta prikupljaju veliku količinu informacija, o čemu je pisao najveći ruski stručnjak za sekte Aleksandar Dvorkin. On je naveo da je jedan od glavnih ciljeva sajentologije prikupljanje i čuvanje velike građe informacija kako bi pomoću njih svako mogao da se kompromituje i kontroliše: od običnog člana sekte do silnih ovog sveta – kaže Dimitrijević.

On podseća da je pre 25 godina bivši šef biroa FBI u Los Anđelesu rekao da sajentologija ima jednu od najefikasnijih obaveštajnih službi koja može da se takmiči čak i sa njegovom.

– Od tada se kapital sekte povećao višestruko. Ona može da unajmi mnogo više advokata i privatnih detektiva, što povećava mogućnosti za obavljanje složenih specijalnih operacija – kaže profesor Dimitrijević, koji kao jedini lek vidi veliki oprez u pristupanju internetu.

 

 

Dijaspora.news/Vesti-online.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top