All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Srpski kriminalci haraju Italijom, ali samo uz dozvolu NAJOZLOGLAŠENIJIH ITALIJANSKIH MAFIJAŠA

Italija je za srpske kriminalce već decenijama važno uporište. Osamdesetih je bila najpopularnija za takozvanu “šanu”, kako su srpski kriminalci nazivali krađu luksuzne robe po buticima. Devedesetih je bila centar šverca duvana, ali samo za velike igrače, koji su imali milionske cifre za obezbeđivanje robe i pravih kontakata u centru apeninske mafije. Od 2000. Italija je, za srpske mafijaše ponovo postala jedna od najvažnijih stanica, ali najviše za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, i distrubuciju za lokalna narko-tržišta, uzduž i popreko cele Zapadne Evrope.

Italijanski kriminolog Alesandro Ćeći u specijalnoj izjavi za “Blic” kaže da je za većinu kriminalnih aktivnosti na Apeninskom poluostrvu neophodna saglasnost tamošnje mafije.

 –  Nije moguće biti kriminalac u Italiji bez dozvole italijanskih kriminalnih organizacija. Za trgovinu narkoticima, ta dozvola je obavezna. Čak i sitni kriminalci koji se bave dilovanjem droge odgovaraju direktno kalabrijskoj Ndrangeti, koja je i međunarodni lider u ovoj oblasti kriminala – kaže Čeći.

On kaže i da je u poslednje vreme registrovana ozbiljna saradnja nekoliko srpskih kriminalnih organizacija, čije su baze u Srbiji, sa kalabrijskom mafijom i to u poslovima trgovine sintetičkim drogama.

Saradnici kalabrijske mafije, prema njegovim rečima su uglavnom Crnogorci, ali sa srpskim pasošima.

– Samostalno, srpski kriminalci bi u Italiji jedino mogli da kradu automobile, što često i rade – kaže Ćeći.

Dozvolu da krijumčari kokain u Italiju, čak i da se bavi distrubicijom, u Italiji je imala samo grupa Darka Šarića iz Pljevalja, koja se u Milanu pojavila 2008. i zbog izuzetnog kvaliteta kokaina se brzo probila na narko-tržištu.

Grupa je, kako je kasnije otkriveno, razotkrivena zahvaljući jednom Italijanu, članu tamošnje mafijaške grupe Salvađo, koji je posle hapšenja, policiji i dao prvu inicijalnu informaciju o balkanskim švercerima kokaina.

Akcija “Loptice”

“Balkanci” su bili prepoznatljivi po tome što su kokain pakovali u šarene balone, pa je policija, akciju koju je usmerila ka njihovom razotkrivanju i nazvala “Loptice”. U akciji je 2008. zaplenjeno 700 kilograma kokaina, a 2010. raspisali su poternice za 105 pripadnika balkanskog narko-kartela. Po poternicama, u Italiji je uhapšeno 79 osoba, a 22 u inostranstvu. Jedan od uhapšenih bio je i Duško Šarić, rođeni brat Darka Šarića.

Neuhapšeni članovi Šarićevog klana i dalje su u poslu sa novim saradnicima, a švercom kokaina iz Južne Amerike, posebno Kolumbije, bavi se još desetak jakih grupa sa ovog, kao i prostora Crne Gore, a kojima je Srbija baza poslovanja.

– Italija je za njih vrlo bitna, jer se droga iz Kolumbije švercuje najpre do Brazila, gde se pakuje na prekookenske brodove i šalje put Evrope, u Holandiju, Španiju i italijansku luku Đoja di Tauro. Ova luka nalazi se u Kalabriji, sedištu Ndrangete i sav šverc je pod njihovom kontrolom. Srpskim kriminalcima italijanska mafija dozvoljava samo tranzit, tako da se droga koju oni prebacuju odmah šalje dalje u Zapadnu Evropu – kaže za “Blic” izvor iz MUP Srbije.

Čačani kradu parfeme, Beograđani automobile

Italijanski kriminlog Čeći za “Blic” navodi i da se u Italiji različita odeljenja policije bave kriminalcima koji dolaze iz evropskih zemalja, te da postoji posebno odeljenje kome su prioritet prestupnici sa srpskim državljanstvom.

– Takav rad policije je jedan od razloga čestih hapšenja Srba u Italiji – kaže Čeći.

Ali kao što policija ima različita odeljenja za strane kriminalce, i srpski kriminalci su podeljeni po gradovima za različita krivična dela.

– Tako su Čačani u Italiji najpoznatiji po krađama parfema u Italiji. Novosađani drže primat u krađi garderobe, a Beograđani vode grupu koja se bavi krađom automobila. Jedan od najbližih saradnika Ljubiše Buhe Čumeta, u vreme dok je vladao surčinskim klanom je Dragan Nikolić Teča, koji je kriminalnu karijeru i počeo u Italiji na organizovanoj krađi automobila, visoke klase. U međuvremenu su stvorene nove grupe, ali Italija je za posao krađe automobila i sada najbitnija, zbog najlakše “nabavke” falsifikovane dokumentacije. Za 90 odsto kradenih automobila, iz cele Evrope “papiri” se rade iz Italije – kaže naš sagovornik.

Lažni italijanski papiri za registraciju vozila koriste se za uvoz kradenih automobila iz bilo koje evropske zemlje, ali i za njihovo “podmlađivanje”. “Nabavku”, naravno organizuju naši kriminalci u Italiji.

Za srpske kriminalce u Italiji vezuju se i dečje prosjačenje, prostitucija, džeparenje, sitne ali i krupne krađe, odnosno provale u vile bogataša i krađa novca i dragocenosti.

Srpska ambasada u Rimu skoro svakodnevno dobija izveštaje o hapšenjima srpskih lopova.

Monstrum Ljubiša iz Srbije

Većina lopova spremna je i na nemilosrdnu brutalnost prema žrtvama, a kao jednog od najvećih monstruma Italijani i dalje navode Srbina Ljubišu Vrbanovića Manola, čiji zločin iz 1990. godine i sada potresa tamošnju javnost.

Ljubiša i njegova trojica braće Toma, Nenad i Dragiša su devedesetih godina u Italiji važili za okrutne pljačkaše koji su naoružani “koltovima” upadali u vile bogataša, vezivali vlasnike, spremni da pucaju u njih i pri najmanjem otprou.

Ljubiša Vrbanović tako je 16. avgusta 1990. sa saučesnikom Ivicom Bairićem iz Hrvatske provalio u kući biznismena Đulijana Viskardija (57). U svađi koja je nastala sa ukućanima, Vrbanović je ubio Đulijana, njegovu spuprugu Agnes (53), sina Lučana (27) i ćerku Mariju Frančesku (22). Vrbanović je uhapšen u Italiji ali je 1992. pobegao u Srbiju. Zbog ubistva u Italiji, on je uhapšen u Srbiji, gde mu se sudilo. Najpre je osuđen na 15 godina zatvora, zatim na smrtnu, a onda na doživotnu kaznu. Umro je u požarevačkom zatvoru u martu 2014. godine od tumora.

(Dijaspora.news/blic)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top