All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Srpski gastarbajteri nepoželjni u Slovačkoj, traže njihovo proterivanje, vređaju ih

Radi se oko 6.000 gastarbajtera iz Srbije u mestu Galanta, za koje stanovništvo Slovačke kaže da su “nepristojni” i noću “šetaju ulicama u čoporu”

Srpski gastarbajteri u Slovačkoj, kojih je sve više, nepoželjni su kod stanovništva, pokazuje istraživanje slovačkog magazina “N”.

List “N”, koji je još pretprošle godine vodio kampanju protiv muslimanskih izbeglica, objavio je naslovnu stranu na kojoj piše “oni su hrišćani, ali i pored toga se njih plašimo”.

Radi se oko 6.000 gastarbajtera iz Srbije u mestu Galanta, za koje stanovništvo Slovačke kaže da su “nepristojni” i noću “šetaju ulicama u čoporu”.

Jedan slovački sindikalac tvrdi i da srpskim gastarbajterima nedostaju higijenski standardi.

Uz izjavu objavljen je i poster s natpisom “prodavnica Tesko u Galanti je noću opasnija od geta u Bronksu – pravi Mogadišu“.

Proteklih nedelja su srpski mediji pisali o nehumanim uslovima u kojima rade srpski državljani u Slovačkoj.

Bečki dnevnik “Prese”, koji je istražio na licu mesta stanje u Galanti, ukazuje da se radi o novom fenomenu i da u međuvremenu u Slovačkoj radi 35.000 stranaca, jer toj zemlji nedostaje radna snaga za fabrike koje su iz zapadne Evrope preselile svoja postrojenja zbog jeftine radne snage.

Agencije za posrednovanje radnika, prema listu, u Srbiji pronalaze dovoljan broj ljudi, koje, sumnjivim ugovorima, nude posao i prevoz do koreanskih fabrika u Galanti, gde zarađuju 2,20 evra po satu.

U gradovima kao što je Šala Slovaci zarađuju smeštajem gastarbajtera.

– Pokazane su mi dograđane objekte uz stambene zgrade u kojima su, ođednom za Božić uneti kreveti na sprat. A građani su kazali da su mogli posmatrati Srbe kako spavaju, jer nisu, zbog slabo izgrađenog objekta, srpski stanari imali nikakvu privatnost – preneo je novinar “Prese”.

On ukazuje da je taj objekat kasnije ispražnjen, nakon što su se žalili stanari stambene zgrade.

Međutim građani Šala pričaju da srpski gastarbajteri rade u fabrikama, kao što je Šin Heung, pod nehumanim uslovima, na 40 stepeni leti, što su uslovi pod kojima Slovaci ne žele da rade.

Novinar “Prese” kaže da se na ulicama prepoznaju srpski radnici po time što “vuku prepune kese iz prodavnice” i što su “bolje obučeni od stanovnika mesta Šala”.

Izveštaj “Prese” prenosi da se u smeštajima za gastarbajtere mogu pronaći kućni redovi sa zabranama na tri jezika, na kojima i piše koliko košta njihovo kršenje.

Samo u srpskoj verziji se preti proterivanje o sopstvenom trošku, navodi “Prese”.

(Dijapora.news/tanjung)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top